Prema novom Pravilniku o ishrani u osnovnim, srednjim školama, predškolskim i specijaliziranim ustanovama iz svih škola na prostoru Kantona Sarajaevo biće izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a biće zabranjena i prodaja nezdrave hrane pomfrita i čipsa.

Krofne, paštete, viršle i kobasice na školskom jelovniku biće dva puta mesečno, a voće će biti svakodnevno obavezni deo ishrane.

Kao rezultat istraživanja koje je pokazalo kako svaki treći srednjoškolac u Kantonu Sarajevo ima prekomernu težinu kantonalno Ministarstvo obrazovanja donelo je Pravilnik o ishrani dece u školama koji podstiće zdravu hranu u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima učenici provode veći deo dana.

Pravilnik će se primenjivati u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, specijalizovanim ustanovama, a cilj je da se razviju pravilne prehrambene navike kod dece i sprečavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolisana ponuda zdrave hrane i pića i da se deci čije zdravstveno
stanje zahteva posebnu ishranu to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svežih namirnica nutritivno prilagođenih psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika.

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno sveže voće: jabuka, kruška, kajsija, breskva, šljiva, banana, mandarina ili narandža.

Prednost se daje pecivima izrađenim od integralnog, heljdinog i raženog brašna, uz dodatak semenki i svežeg sira, mlečnih namaza, polutvrdih sireva, a što ujedno i podstiče kupovini domaćih mlečnih proizvoda.

Pekarski i poslastičarski proizvodi, krofne, paštetice od lisnazog testa, čokoladni, mesni i krem namazi, paštete, viršle, kobasice i slično na školskom jelovniku moći će se naći sano dva puta mesečno, dok će prodaja svih vrsta čipsa i pomfrit biti zabranjeni u vrtićima i školama kao i prodaja
gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenihindustrijskih sokova.

Pravilnik zabranjuje i automati koji prodaju ove proizvode.

Škole će biti obavezne i da kontinuirano podučavaju nastavno osoblje, roditelje i decu o pravilnim prehrambenim navikama.

Za nabavku namirnica, njihovu pripremu i podelu obroka zadužene su škole, s tim da sve ove aktivnosti mogu preneti i na drugog subjekta u poslovanju s hranom koje je registrovano za tu vrstu delatnosti, prenosi klix.ba.

Cenu školske ishrane koju odredi Školski odbor uplaćivače roditelji direktno na žiroračun škole.

Škole će biti dužne bar jednom godišnje da proveravaju zadovoljstvo učenika i roditelja školskom ishranom.