Skopski sud oslobodio bivšeg šefa tajne službe optužbe za torturu nad političkim protivnikom 1Foto: Pixabay/qimono

Sud u Skoplju je danas oslobodio krivice bivšeg šefa makedonske tajne službe Sašu Mijalkova koji je bio optužen za maltretiranje političkog protivnika tadašnje vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Sud smatra da Tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je bivši direktor Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove uticao na pripadnike specijane policijiske jedinice „Alfa“ da prilikom hapšenja maltretiriraju lidera partije Ujedinjeni za Makedoniju, Ljubeta Boškovskog.

Uz Mijalkova bila su optužena i šestorica pripadnika „Alfe“ za mučenje i surovo postupanje sa Boškovskim 6. juna 2011, kada su ga hapsili pred jednim restoranom u Skoplju dan posle izbora.

Mijalkov je bio prvoptuženi u tom slučaju nazvanom „Tortura“, koji je pokrenulo nekadašnje Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore.

Bivši šef tajne službe, koji je na tom mestu bio u vreme dok je premijer bio njegov rođak Nikola Gruevski, prvostepeno je osuđen na 12 godina zatvora u slučaju „Target-Tvrđava“ – zbog masovnog nezakonitog prisluškivanja, i na osam godina tbog kupovine britanske opreme za prisluškivanje, kao i na tri godine zbog nameštanja izbora.

Protviv Mijalkova je optužnica podignuta i u slučaju u kojem je nekadašnji premijer Gruevski prvooptuženi za kupovinu placeva u skupom delu Skoplju od 2006. do 2012. godine novcem stranke koju je tada vodio.

Sašo Mijakov je, po odluci suda, od 26. februara pritvoren u Istražnom zatvoru u Skoplju, gde je odveden po izricaja presude u slučaju „Target-Tvrđava“, te će u pritvoru biti do njene pravosnažnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.