Foto: domzdravljasd.rs

Ovo bi mogao biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Sumnja se da su najmanje petorica lekara primila znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većim od 100.000 evra, navode mediji u Sloveniji pozivajući se na Tužilaštvo zaduženo za posebno teške slučajeve organizovanog i ekonomskog kriminala.

Istraga je počela 2013. godine kada su u kućnim pretresima pronađeni novac i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca falsifikate ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su sprovedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženim je i više lekara i zdravstvenih radnikia, njihovih „saradnika“ i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inostranstvu, među ostalim zemljama i u Austriji i Hrvatskoj, prenose slovenački mediji.

Prema navodima portala lista „Slovenske novice“, proizvođači medicinske oprema i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cene proizvoda za koje su želeli da dobiju prednost u izboru u bolnicama i zdravstvenim ustanovama unapred su „ugrađivali“ provizije koje su u ukupnoj ceni predstavljale od pet do 20 odsto konačne cene.