Snežne oluje na zapadu SAD, Los Anđeles dobio prvo upozorenje na mećavu od '89 1Foto: EPA-EFE/JOSH THERMIDOR

Snažne mećave i pljuskovi pogodili su danas Kaliforniju i druge savezne države na zapadu SAD, a u Mičigenu su se hiljade ljudi smrzavale zbog nestanaka struje usled jedne od najgorih zimskih nepogoda u poslednjih nekoliko decenija.

Nacionalni meteorološki zavod upozorio je na „hladnu i opasnu zimsku oluju“ koja bi u Kaliforniji mogla da se zadrži do sutra, dok su upozorenja na mećavu na snazi u Sijeri Nevada i na planinskim lancima Južne Kalifornije, gde se očekuje i do metar i po snega.

Kako prenosi BBC, oluja je danas ojačala, pa je Los Anđeles dobio prvo upozorenje na mećavu od 1989. godine.

Ogromna oluja već je donela velike mećave i temperature znatno ispod nule u većem delu severnog dela SAD. Ovo zahlađenje dolazi kada su delovi jugoistočne SAD zahvaćeni rekordnim toplotnim talasom.

„Prosto i jednostavno, ovo će biti istorijski događaj što se tiče količine snega i na planinskim vrhovima i u nižim krajevima“, saopštio je zavod.

Međudržavni autoput, glavna žila-kucavica zapadne obale SAD koja povezuje jug i sever, zatvoren je danas na području Kalifornije, južno od granice sa Oregonom, zbog snežnih padavina u dolini Sakramento i na planinskom prevoju severno od Los Aneđelesa, gde su na snazi upozorenja na mećavu. Zatvoreni su i putevi nižeg ranga.

Meteorolozi upozoravaju i na ozbiljne oluje sa grmljavinom koje bi u okeanskim vodama kod obala južne Kalifornije mogle stvoriti vodene pijavice. Upozorenja na mećavu su na snazi u delovima Nevade.

Više od 300 letova je danas otkazano u SAD zbog nepogoda na zapadu SAD, a u Oregonu su drumovi uglavnom zaleđeni i zatvoreni, i ne očekuje se da će se led na njima razmekšati do sutra.

Na širem području SAD, zimske oluje ostavile su gotovo milion potrošača bez struje, a najteže je pogođen Mičigen na severu, gde su u mraku hiljade ljudi. Pre nekoliko dana, tamo je u jednom trenutku bez struje ostalo više od 800.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.