Šolc: Privremeno smanjenje poreza na prirodni gas sa 19 odsto na sedam odsto, kako bi se ublažio finansijski pritisak na građane 1foto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da vlada privremeno smanjuje porez na prirodni gas sa 19 odsto na sedam odsto, kako bi ublažila finansijski pritisak na građane zbog naglog rasta cene energije, izazvanog ruskim ratom u Ukrajini, izvestio je Asošiejted pres (AP).

Šolc je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) oročeno do kraja marta 2024. godine.

Rastuće cene gasa veliki su teret za mnoge građane, dodao je, a sledeće mere biće najavljene „u narednim nedeljama“.

Pored povećanja veleprodajnih cena prirodnog gasa usled ruske invazije na Ukrajinu, potrošačima u Nemačkoj uvedena je premija za podršku energetskim kompanijama, navodi AP.

Smanjenje PDV na kupovinu gasa više nego nadoknađuje novu doplatu, obrazložio je Šolc, što zapravo znači prelivanje obaveze na budžet države.

Kancelar je podvukao da je posredi pitanje „pravde“ da bi se „osiguralo da zemlja ostane ujedinjena tokom ove krize“.

U sredu kasno uveče Šolc se suočio da ljutnjom demonstranata kod gradske kuće u gradu Nojrupin, oko 50 kilometra udaljenom od Berlina, piše AP.

Agencija dodaje da je više stotina ljudi stajalo iza sigurnosne ograde dok su pojedinci uvzikivali „izdajnik“ i „odlazi“.

Nemačka novinska agencija DPA izvestila je da su demonstracije organizovale ultradesničarska Alternativa za Nemačku i Leva stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.