Mađarska zatražila od EU da otvori pravni postupak protiv Bugarske zbog poreza na ruski prirodni gas 1Foto: BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

Mađarska je zatražila od Evropske unije (EU) da otvori pravni postupak protiv Bugarske zbog poreza koji je nedavno uvela na ruski prirodni gas koji putem gasovoda Turski tok prolazi kroz njenu teritoriju, rekao je mađarski ministar za pitanja koja se tiču EU Janoš Boka, prenosi danas Nova ekonomija.

Bugarska smatra da će porez, koji je nametnula u oktobru, smanjiti privilegovani položaj ruske državne energetske kompanije Gasprom u jugoistočnoj Evropi i odvratiti ruski uticaj u regionu.

Srbija i Bugarska su u velikoj meri zavisne od ruskog gasa koji uglavnom ulazi preko Turske i Bugarske kroz gasovod Turski tok.

Boka je na Fejsbuku objavio da je poslao pismo Evropskoj komisiji, pozivajući je da pokrene postupak protiv Bugarske, što je, kako je naveo, prvi korak koji EU može da iskoristi kako bi osigurala da se države članice pridržavaju svojih zakona.

On se požalio da je Bugarska uvela porez bez prethodnog konsultovanja sa Mađarskom i da veruje da je ta mera u suprotnosti sa zakonima EU o carini i trgovini.

Bugarska energetska taksa ozbiljno ugrožava energetsku bezbednost Mađarske i čitavog regiona, ocenio je Boka i dodao da je Mađarska spremna da predmet iznese pred najviši sud EU pre kraja godine ako ne bude pokrenut postupak za kršenje zakona.

Kako piše AP, većina zemalja u Evropi se uglavnom odvikla od ruskog gasa otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Snabdevanje Bugarske isporukama Gasproma ubrzo je prekinuto posle ruske invazije na Ukrajinu, ali je Bugarska dozvolila korišćenje gasovoda Turski tok koji prolazi kroz njenu teritoriju za snabdevanje Srbije i Mađarske.

O porezu, koji nameće taksu od 10 evra po megavat-satu na prenos ruskog gasa, EU je raspravljala u oktobru, ali nije doneta odluka o tome da li je to prikladno.

Bugarska vlada je saopštila da ne očekuje da će porez rezultirati višim cenama za Mađarsku i Srbiju, već manjim profitom za Gasprom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari