Šolc: Rusija nema razloga da odlaže vraćanje gasne turbine za gasovod "Severni tok 1" 1Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas kako Rusija nema razloga da odlaže vraćanje gasne turbine za gasovod „Severni tok 1“ koja je remontobana u Kanadi, ali je od njena isporuka iz Nemačke zastala u tenutku eskalacije energetske krize i sankcija zapadnih zemalja Rusiji posle invazije na Ukrajinu.

Agencija Rojters navodi da je Šolc, stojeći pored turbine tokom posete fabrici Siemens Energy (ENR1n.DE) u Mulhajmu na Ruru, rekao da je u potpunosti operativna i da može da se vrati u Rusiju u bilo kom trenutku – pod uslovom da je Moskva voljna da je preuzme.

Sudbina turbine duge 12 metara pomno je praćena dok su evropske vlade optuživale Rusiju da je obustavila isporuke gasa pod lažnim izgovorima u znak osvete za sankcije Zapada nakon invazije na Ukrajinu u februaru.

Moskva to negira, navodeći probleme s turbinom kao razlog za manji protok gasa kroz „Severni tok 1“, koji je smanjen na 20 odsto kapaciteta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je ranije danas Šolcove primedbe, navodeći nedostatak dokumentacije kao razlog koji se isprečio povratku turbine u Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.