Šolc: Svih sedam lidera Grupe 7 će prisustvovati samitu G 20 u Indoneziji, čak i ako bude prisutan i Putin 1Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će, „kako stvari danas stoje“, svih sedam lidera Grupe 7 u novembru prisustvovati samitu G 20 u Indoneziji i ukoliko mu bude prisustvovao ruski predsednik Vladimir Putin.

Iz Kremlja je u ponedeljak saopšteno da će Putin otputovati na samit Grupe 20, nakon čega se postavilo pitanje da li će taj skup bojkotovati lideri Grupe 7, čiji je cilj da na svaki način izoluju ruskog predsednika, prenosi Politiko.

Šolc je danas rekao da je na samitu G7 „postignuto veliko jedinstvo u svim diskusijama“ i da je zajednički stav „da ne želimo da pocepamo Grupu 20“.

„To znači da je, kako stvari danas stoje, odluka svih sedam država koje su učestvovale na ovom skupu da se ide u Indoneziju“, kazao je Šolc na ceremoniji zatvaranja samita Grupe 7.

Italijanski premijer Mario Dragi danas je izjavio da mu je predsednik Indonezije Joko Vidodo rekao da Putin ne planira da doputuje u Indoneziju, čime je nagovestio da bi se on učesnicima mogao obratiti posredstvom video veze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.