Šolc: Turbina može u bilo kom trenutku biti vraćena Rusiji, ništa ne stoji na putu daljem transportu 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Za kašnjenje turbine za Severni tok 1 odgovorna je Rusija, izjavio je kancelar Olaf Šolc. On je danas obišao skladište u Nemačkoj u kojem ta turbina čeka na isporuku od sredine jula, nakon što je servisirana u Kanadi.

Nemački kancelar okrivio je Rusiju za kašnjenje u vraćanju turbine za gasovod Severni tok 1. Ona može biti vraćena nazad u bilo kom trenutku, rekao je Olaf Šolc tokom posete skladištu firme „Siemens Energy“ u Milhajmu na reci Rur, gde se turbina nalazi od sredine jula, nakon što je vraćena iz Kanade gde je servisirana.

„Neko samo mora da kaže: da želim je – i ona će veoma brzo biti tamo“, rekao Šolc i naglasio:. „Ništa ne stoji na putu daljem transportu.“ Nedostaju samo informacije iz Rusije, iz Gazproma: „Jasno je i jednostavno: turbina je tu i spremna je za isporuku.“

Nemački kancelar optužio je vlasnika turbine, ruskog energetskog giganta Gazprom, rekavši da ne može da razume koji su to tehnički razlozi za smanjenje isporuke gasa Severnim tokom 1. „To je takođe deo istine“, ukazao je Šolc.

Rusija već duže vreme isporučuje znatno manje gasa kroz Severni tok 1 nego što to dozvoljava kapacitet tog gasovoda. Kao razlog se navodi nedostatak turbine. Kompanija „Siemens Energy“ i nemačka vlada tvrde međutim da se turbina može dostaviti Rusiji u bilo kom trenutku. Ruski energetski gigant Gazprom, čija je ćerka-firma „Severni tok AD“ vlasnik turbine, kao razlog odlaganja navodi da nedostaju određena dokumenta.

Izvor: DW


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.