Srbi u Americi 90 odsto za Trampa 1Foto: EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Ne verujemo da su svi Srbi za predsednika Donalda Trampa, ali velika većina zasigurno jeste. Prema našoj proceni, oko 85 do 90 procenata. Srbi Viskonsina, to zasigurno znamo, 100 odsto.

To kaže za Danas protojerej-stavrofor Dragan K. Veleušić, starešina crkve Svetog Save u Milvokiju, koji je služio nedeljnu liturgiju na kojoj je bio i Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine i bivši američki ambasador u Nemačkoj.

Na pitanje kako je Grenel u okviru Trampove predizborne kampanje za predsedničke izbore u SAD stigao u srpsku crkvu, sveštenik Veleušić objašnjava da je to deo kampanje “Srbi za Trampa 2020“.

– Kampanja je na samom početku svojih aktivnosti, još 3. avgusta, postala zvanični deo Predsedničke izborne koalicije. Zahvaljujući kontaktima koje predsednica organizacije, profesor Olga Ravasi, ima sa kampanjom i administracijom predsednika Trampa, sve aktivnosti su u saradnji sa istom, pa je tako i došlo do posete ambasadora Grenela našem hramu. Za sada nemamo informaciju da će on posetiti još neki hram u našoj eparhiji, ali smo izuzetno počastvovani što je ambasador Grenel lično izrazio želju da jedan od važnih momenata u njegovoj poseti Viskonsinu bude njegovo prisustvo na svetoj liturgiji u sabornoj crkvi Svetog Save u Milvokiju. Što se tiče drugih američkih zvaničnika, mnogi od njih su posetili naš hram, ali retko kad da je neko kao Grenel izrazio želju da prisustvuje bogosluženju – kaže sagovornik našeg lista.

Inicijativa “Srbi za Trampa 2020“, prema njegovim rečima, potekla je od profesora Olge Ravas i ima predstavničke timove širom SAD, kao što je to slučaj i u Viskonsinu.

Predsednik Odbora u ovoj saveznoj američkoj državi je Miroslav-Mišo Jović, a kopredsednik Slaviša Rađen. Obojica imaju saradnike na terenu.

– Za nas, Srbe u rasejanju u ovom delu sveta, koji smo integrisani u život građana ove zemlje, važno je sve što je na unutrašnjem planu važno za svakog Amerikanca – odlična ekonomija, niski porezi, otvaranje radnih mesta, eliminisanje birokratskih regulativa, red i mir, tradicionalne porodične vrednosti, verske slobode, dakle sve ono što čini Ameriku zemljom prava i sloboda za svakog pojedinca. Predsednik Tramp je na tom planu učinio sve što je u prethodnoj kampanji obećao, čak i više od toga. Mi svi želimo da isti predsednik nastavi posao koji je započeo. Takođe, za razliku od demokrata i svih prethodnih administracija, konačno vidimo drugačiji pristup spoljnoj politici, koji nije ratnohuškački, već diplomatski, kreativan, realan – otvara prostor za razgovore i pregovore. Mi smo optimisti i želimo da nastavimo saradnju koju smo započeli sa ovom administracijom, verujući da će politika prema srpskom narodu u vremenima koja dolaze uvažiti realnost postojanja srpskog naroda, njegovu slobodoljubivost, državnost i teritorijalni integritet – napominje sveštenik Veleušić.

Savezna država Viskonsin pripada Eparhiji novogračaničko-srednjezapadnoameričkoj, na čijem je čelu vladika Longin (Krčko) i jedna je od tri eparhije SPC u SAD. Njeno sedište je u manastiru Svetog Save u Libertvilu.

Srpska crkvena zajednica

– Srpska svetosavska zajednica u Milvokiju je jedna od vodećih srpskih crkvenih zajednica u rasejanju. Osnovana je pre 118 godina. Imamo najlepši hram u dijaspori. Sveti arhijerejski sinod odlikovao je ovu Crkveno-školsku opštinu Ordenom Svetog Save Prvog stepena kao velikog dobrotvora u izgradnji hrama Svetog Save na Vračaru. U ovoj parohiji 1996. osnovana je i prva srpska privatna akreditovana osnovna škola u SAD, od predškolskog uzrasta do osmog razreda. Do sada smo u svet poslali 14 generacija sa diplomom osmog razreda. Naš Srpski Spomen Dom, koji je vlasništvo naše Crkveno-školske opštine, ima salu koja se zove Sala Predsednika. U njoj su od Ajzenhauera naovamo svi američki predsednici, izuzev Klintona, kao kandidati u kampanjama ili predsednici imali svoje skupove – kaže sveštenik Dragan Veleušić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Srbi u Americi 90 odsto za Trampa”

  1. Da li je moguće biti takva naivčina? Trampu očajnički treba svaki mogući glasić i spreman je da pošalje svog potrčka sa punom vrećom ogledalaca i đinđuva malom indijanskom plemenu ne bi li ono glasalo za njega, a ovi se naduvali od samobitnosti kao žapci. Čekajte, mamlazi, da prođu izbori pa ćete videti šta ste dobili, bez obzira ko bude pobednik.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.