Foto: EPA / Rolf Vennenbrend

Da li ste znali da je Srbija jedna od šest zemalja sveta u kojoj Facebook testira radikalno drugačiji izgled ovog feeda? Pored Srbije, u Slovačkoj, Boliviji, Gvatemali, Kambodži i Šri Lanki svi postovi stranica su uklonjeni sa News Feeda na Explore Feed tako da su u glavnom feedu ostali samo postovi prijatelja, piše Medium, prenosi N1. Kako navode, posledice ovakve odluke su dramatičan pad organskog reacha stranica – 66 odsto.

Samo u prvih par dana nakon uvođenja ove promene, 19. oktobra, reach stranica je pao za dve trećine. Istraživanje sprovedeno u Slovačkoj pokazuje da je 60 najvećih stranica slovačkih medija zabeležilo četiri puta manju interakciju (broj komentara, šerove i lajkova) od početka testiranja.

“Ovo je regionalni test, potvrdio je portparol Facebooka ali nije želeo da otkrije detalje do kada će ovo testiranje trajati.

Uvođenje ove promene naravno nije prošlo glatko jer je primećeno dosta problema – npr većina korisnika ne vide postove ljudi koje prati na Facebooku a sa kojima nisu prijatelji.

Za vlasnike stranica rešenje je u ulaganju većih količina novca u promocije ali ni tada neće uspeti da ostvare reach koji su imale pre promene. Ostaje da se vidi da li će ova promena biti trajna i kako će biti prihvaćena u većim zemljama.