Srpski poslanici ne učestvuju u radu državnog parlamenta, upitno usvajanje budžeta BiH 1Foto: Pixabay/Adestuparu

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske ne prisustvuju sednici tog doma, mada se nalaze u zgradi parlamenta, u prostorijama svojih poslaničkih klubova.

U skupštinskoj sali su bošnjački i hrvatski poslanici, a na današnjoj sednici Predstavnički dom trebalo bi da razmatra predlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsedništvo BiH.

Prethodno je održan Kolegijum Predstavničkog doma, o čemu su javnosti plasirane različite informacije.

Iz kabineta predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Zvizdića (SDA) saopšteno je za regionlanu N1 televiziju da sednici, osim njega i Bojrane Krišto (HDZ BiH), prisustvuje i Nebojša Radmanović (SNSD).

Iz Radmanovićevog kabineta su, međutim, saopštili da on nije prisustvovao sednici Kolegijuma, poštujući zaključke Narodne skuopštine RS.

Narodna skupština RS je 26. marta donela odluku da predstavnici RS ne učestvuju u radu instiucija BiH, pre svega Predsedništva, Saveta ministara i parlamenta BiH zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika u BiH valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Sednica Predstavničkog doma može biti danas održana i bez srpskih poslanika, ali kakva god odluka bude doneta ona može biti blokirana u Domu naroda parlamenta BiH, gde srpski klub može staviti veto.

U Predstavničkom domu je 13 poslanika stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj.

Predstavnički dom ima 42 člana, od kojih se dve trećine neposredno biraju s teritorije Federacije BiH, a jedna trećina s teritorije Republike Srpske.

Kvorum čini većina svih članova izabranih u Predstavnički dom.

Za deset dana ističe odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, što znači da posle toga iz državnog budžeta neće biti mogućuća nijedna isplata, pa ni plate državnim službenicima i zaposlenima u institucijama BiH, meu kojima je i sedam hiljada iz RS.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.