Predsednica Moldavije upozorila da ih Rusija uvlači u rat 1Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Bezbednosne snage Moldavije stavljene su u stanje visoke pripravnost nakon serije eksplozija u Pridnjestrovlju, otcepljenoj proruskoj enklavi. Razvoj događaja izazivala zabrinutost zbog uloge koju bi oko 1.500 ruskih vojnika stacioniranih tamo mogao da odigra u podržavanju vojne kampanje Moskve u susednoj Ukrajini, pišu svetski mediji.

Vlasti u separatističkom regionu su navele da su tri odvojena teroristička napada u ponedeljak i utorak pogodila vojnu bazu, dva radio tornja iz sovjetskog doba koja emituju stanice na ruskom jeziku i sedište službe državne bezbednosti u Tiraspolju. Nema prijavljenih žrtava.

Moldavija je na oprezu od ruske invazije na Ukrajinu, koja je ovu malu siromašnu bivšu sovjetsku državu, stavila na ivicu aktivne ratne zone. Pridnjestrovlje, uzak pojas zemlje koji se graniči sa Ukrajinom, odvojen je od Moldavije u građanskom ratu u 1992. i drže ga proruski separatisti. Nije međunarodno priznat.

Moskva tamo ima vojne snage koje opisuje kao mirovne snage. Veliki deo stanovništva od 350.000 ima rusko državljanstvo nakon kampanje Moskve da im obezbedi pasoše.

Vlada moldavske predsednice Maje Sandu saopštila je u utorak da su eksplozije bile ruska provokacija čiji je cilj stvaranje tenzija između enklave i ostatka Moldavije.

“Naša analiza pokazuje da postoji napetost između različitih snaga unutar Pridnjestrovlja koje su zainteresovane za destabilizaciju situacije“, rekla je Sandu novinarima nakon sastanka Saveta bezbednosti, navodi se u zvaničnom saopštenju za javnost.

Predsednica Moldavije upozorila da ih Rusija uvlači u rat 2
Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Nakon eksplozija, vlasti u Pridnjestrovlju podigle su opasnost od terorizma na najviši nivo, povećale borbenu gotovost snaga bezbednosti i proglasile vanredno stanje, sa vojnim kontrolnim punktovima postavljenim u blizini gradskih granica.

“Opasnost je dostigla pravi nivo. U zemlji se čuju eksplozije“, napisao je Vadim Krasnoselski, predsednik nepriznatog Pridnjestrovlja. „Naravno, na svaki izazov će se adekvatno odgovoriti”, dodao je.

Sandu je navela da je Savet bezbednosti UN preporučio podizanje borbene gotovosti bezbednosnih snaga, povećanje broja patrola i provera u blizini granice Moldavije sa Pridnjestrovljem i pažljivije praćenje kritične infrastrukture.

“Osuđujemo sve provokacije i napore da se Republika Moldavija uvuče u dela koja mogu ugroziti mir u zemlji“, rekla je ona.

Zamenik komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, general-pukovnik Rustam Minekajev, rekao je 23. aprila da Govoreći na godišnjem sastanku odbrambene industrije, brigadni general Rustam Minekajev, vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, izjavio je da ruske oružane snage planiraju da “prodru“ u region – na istoku Moldavije, na granici sa Ukrajinom i na manje od 50 kilometara od lučkog ukrajinskog grada Odese.

Cilj im je, kazao je, stvaranje “kopnenog koridora za Krim“, preneli su ruski mediji.

Takav koridor bi takođe trebalo da poveže rusko kopno sa Pridnjestrovljem.

Minekajev je u svom obraćanju naveo stratešku vrednost regiona, tvrdeći da je “kontrola nad jugom Ukrajine još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje činjenice koje ukazuju na ugnjetavanje ruskog govornog stanovništva“. Moldavija je osudila izjavu kao „ne samo neprihvatljivu već i neutemeljenu“ i upozorila Rusiju da rizikuje da zaoštri tenzije.

Nejasno je da li izjava Minekajeva odražava zvaničnu rusku vojnu politiku ili koliki su kapaciteti ruskih snaga, koje su već ozbiljno nategnute u svojoj kampanji da zauzmu delove Ukrajine, da izvedu vojnu operaciju iz Pridnjestrovlja.

U ponedeljak je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko rekao da ne vidi rizike za ruske građane u Pridnjestrovlju, što je u suprotnosti sa ranijom izjavom Minekajeva. Sledećeg dana, Rudenko je rekao da se “Rusija nada da će izbeći da bude uvučena u sukob oko Pridnjestrovlja”.

Kremlj je u utorak saopštio da pažljivo prati situaciju u Pridnjestrovlju. „Očigledno je da vesti koje dolaze odatle izazivaju zabrinutost“, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Samoproglašena republika živi u sopstvenom informacionom prostoru, sa stanovnicima koji „konzumiraju“ ruske državne TV izveštaje i proruske lokalne medije koji iznose narativ koji je u suprotnosti sa onim koji kruži u samoj Moldaviji, gde Sandu nastoji da približi zemlju Evropskoj uniji i formalno je podnela zahtev za članstvo 3. marta, ukazuje Vosltrit džurnal.

„Separatistička administracija u Tiraspolju oklevala je da se uključi u rat u Ukrajini, rekao je Kristijan Vlas, moldavski politički analitičar iz Bukurešta.

Pridnjestrovlje je tradicionalno profitiralo od stabilnih trgovinskih odnosa sa uzastopnim ukrajinskim vladama, naveo je Vlas, sa stalnim uvozom hrane iz Ukrajine i aktivnom trgovinom krijumčarenom robom preko luke Odesa na Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari