Rusija kuje nove planove: Na redu okupacija Moldavije? 1Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ruski general izneo je planove okupacije Pridnjestrovlja u Moldaviji.

Govoreći na godišnjem sastanku odbrambene industrije, brigadni general Rustam Minekajev, vršilac dužnosti komandanta ruskog Centralnog vojnog okruga, izjavio je da ruske oružane snage planiraju da “prodru“ u region – na istoku Moldavije, na granici sa Ukrajinom i na manje od 50 kilometara od lučkog ukrajinskog grada Odese.

Cilj im je, kazao je, stvaranje “kopnenog koridora za Krim“, preneli su ruski mediji.

Takav koridor bi takođe trebalo da poveže rusko kopno sa Pridnjestrovljem.

Minekajev je naveo da je ta mera deo druge faze ruskog rata u Ukrajini, koja podrazumeva uspostavljanje potpune kontrole nad regionom Donbasa i ukrajinskom obalom duž Crnog mora. Međutim, nije izneo vremenski okvir za početak manevara.

Minekajev je u svom obraćanju naveo stratešku vrednost regiona, tvrdeći da je “kontrola nad jugom Ukrajine još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gde takođe postoje činjenice koje ukazuju na ugnjetavanje ruskog govornog stanovništva“.

U svom obraćanju Minnekajev je rekao da je Rusija sada “u ratu sa celim svetom, kao što je bila u Velikom otadžbinskom ratu“.

Pridnjestrovlje je separatistički region Moldavije – koji se sastoji uglavnom od govornika ruskog jezika – sličan Donjecku i Lugansku u Ukrajini, kojim autonomno upravlja proruska frakcija od 1990.

Nije međunarodno priznat ni od jedne zemlje, uključujući Rusiju, iako je skoro 1.500 ruskih vojnika stacionirano u regionu i njegova trgovina se prvenstveno odvija sa Rusijom.

Ukrajinske oružane snage su prethodno 2. aprila upozorile da Rusija mobiliše trupe u Pridnjestrovlju, iako je Moldavija to prvobitno negirala. Ukrajina veruje da je takva mobilizacija uvod u napade na Odesu, najveći ukrajinski lučki grad i kapiju za njenu međunarodnu trgovinu.

Ruska okupacija Pridnjestrovlja proširila bi sukob sa Ukrajinom na još jednu evropsku državu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari