Stejt department negira da je Netanjahu razgovarao o aneksiji sa Pompeom 1Majk Pompeo Foto: Beta/AP/Kenzo Tribouilard

Zvaničnik američkog Stejt departmenta danas je odbacio tvrdnju premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je razgovarao o mogućoj aneksiji doline Jordana i drugih delova Zapadne obale sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom na sastanku prošle sedmice u Lisabonu.

„Mogu reći da plan aneksije, ni potpun ni delimičan, za bilo koji deo Zapadne obale, Izrael nije predstavio SAD tokom sastanka i da je već dugo pozicija vlade SAD da se o konačnom raspolaganju teritorijama odlučuje između dve strane“, rekao je pomoćnik sekretara za bliskoistočne poslove Dejvid Šenker novinarima na zvaničnom brifingu u Stejt departmentu.

Netanjahu je u četvrtak, na kraju dvodnevne posete Portugalu gde se sastao sa Pompeom, rekao da su njih dvojica razgovarali o mogućem planu aneksije, preneli su izraelski mediji.

Izraelski lider je precizirao da se „diskutovalo o pitanju aneksije, ali ne i o rasporedu“, ocenivši da su „stvari mnogo lakše“ kada postoji vlada, imajući u vidu da je on na čelu prelazne vlade od izbora u aprilu.

Šenker je rekao da su se Pompeo i Netanjahu sastali u četiri oka ali da je on razgovarao sa Pompeom posle toga.

Portparol u Netanjahuovom kabinetu nije odmah odgovorio na molbu da komentariše izjavu zvaničnika Stejt departmenta.

Pompeo je, kako se činilo, utro put izraelskoj aneksiji doline Jordana, a možda i drugih delova okupirane Zapadne obale, kada je 18. novembra rekao da adminstracija SAD neće smatrati jevrejska naselja na toj teritoriji kao nužno nelagalna, što predstavlja promenu u odnosu na ranije pravno mišljenje da su naselja „nekonzistenta sa međunarodnim pravom“.

Netanjahu je u septembru obećao da će, ako ponovo bude premijer, odmah anektirati dolinu Jordana, teritoriju koja povezuje Zapadnu obalu sa susednim Jordanom i koju Izrael smatra važnom za bezbednost. On je to rekao u nastojanju da osigura podršku glasača desničara.

Međutim, ni posle drugih izbora u Izraelu u septembru nova vlada nije obrazovana.

Netanjahu je u poslednjim danima više puta pozvao na osnivanje vlade jedinstva kako bi Izrael mogao da napravi taj korak i naveo da tome ide u prilog podrška administracije SAD.

Netanjahuova konzervativna partija Likud je čak navela da ga interesuje da bude primer samo dodatnih pola godine kao bi ostvario obećanje o aneksiji.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u ratu 1967. godine.

Palestinci nameravaju da na toj teritoriji osnuju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze.