Stoltenberg: Švedska je bezbednija od podnošenja zahteva za prijem u NATO 1Foto: EPA-EFE/Henrik Montgomery/TT SWEDEN OUT

Švedska je bezbednija danas nego pre podnošenja zahteva za prijem u NATO, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, iako trenutno njenu kandidaturu blokira Turska.

Soltenberg je rekao da su saveznici NATO dali osnovne garancije za zaštitu Švedske tokom prelaznog perioda dok ne postane punopravni član Alijanse i može da se pozove na član pet sporazuma o uzajamnoj odbrani.

„Sa bezbednosnog stanovišta Švedska je danas u boljoj situaciji nego pre kandidature. Saveznici NATO su odgovorili… dajući bezbednosne garancije Švedskoj“, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da ukoliko Švedska bude napadnuta da je nezamislivo da saveznici NATO ne reaguju, i da je to poruka koju je Alijansa jasno prenela svakom potencijalnom neprijatelju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson Stoltenberg je takođe rekao da NATO radi „predano i aktivno“ sa Stokholmom i Ankarom da reši što je pre moguće zamerke Turske oko pristupanja Švedske i Finske, koja je takođe podnela zahtev za članstvo.

Ankara optužuje Švedsku, i donekle i Finsku, da pružaju utočište Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), grupu koju Turska i njeni zapadni saveznici nazivaju terorističkom.

Ankara je takođe nezadovoljna zbog embarga koji je Švedska uvela za prodaju oružja Turskoj od 2019. godine zbog turske vojne ofanzive u Siriji.

Svako pristupanje NATO moraju da odobre svih 30 zemalja članica.

„Mi vrlo ozbiljno shvatamo zabrinutost Turske, posebno po pitanju bezbednosti i borbi protiv terorizma“, rekla je švedska premijerka.

Ona je rekla da stroži antiteroristički zakon treba da stupi na snagu u Švedskoj 1. jula i da bi nezavisna švedska agencija za izvoz oružja bila spremna da preispita svoju politiku kada zemlja postane članica Alijanse.

Stoltenberg je ranije rekao da će Švedska i Finska biti primljene u Alijansu „širom otvorenih ruku“ i da se nada da će pitanje turskog protivljenja biti rešeno pre samita NATO koji počinje u Madridu 28. juna.

Međutim, u izjavama juče u Finskoj, on je nagovestio da bi taj spor mogao da potraje navodeći da samit u Madridu nikad nije bio dat kao neki rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari