Turska protiv članstva Finske i Švedske u NATO-u 1Foto EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja, inače članica NATO, „nije naklonjena“ ulasku Švedske i Finske u Severnoatlansku alijansu.

Erdogan je kao razlog za takav stav naveo navodnu podršku Švedske i drugih skandinavskih zemalja kurdskim borcima i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima.

„Skandinavske zemlje se ponašaju kao pansion za terorističke organizacije“, rekao je on u petak, govoreći o kurdskim i levičarskim militantnim grupama.

On je takođe optužio drugu NATO članicu, Grčku, da koristi Alijansu protiv Turske, rekavši da Ankara ne želi da se ta „greška“ ponovi.

Kao članica NATO-a, Turska bi mogla da stavi veto na odluku o prijemu dve zemlje, piše RSE.

„Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Švedskom i Finskom, ali nismo pozitivnog mišljenja“, rekao je Erdogan novinarima.

Plan Finske da podnese zahtev za članstvo u NATO koji je objavljen 12. maja i očekivanje da će Švedska učiniti isto, dovešće do širenja zapadnog vojnog saveza koje predsednik Rusije Vladimir Putin želi da spreči, piše agencija Reuters.

Zvaničnici NATO-a su dali indicije da bi protokol o pristupanju za Finsku i Švedsku mogao biti potpisan kada se podnesu formalne aplikacije generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu krajem maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.