Foto: Miloš Majstorović

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkača iz cele zemlje u Ljubljanu i njihov protestni skup na Kongresnom trgu u centru grada.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci objavio je da zahteva povećanje plata učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenim u školstvu za tri platna razreda i povećanje regresa za godišnji odmor, a saopšteno je da će se štrajk zaoštriti ako Vlada ne pristane na delotvorne pregovore i postavljene uslove, preneo je Index.

Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plate zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plata zaposlenih u prosveti sa istim stepenom obrazovanja i traži da se to ispravi, kao i da se plate u školama i na fakultetima vrate na nivo pre uvođenja restrikcija zbog krize, do kojih je došlo 2012. godine, budući da BDP poslednjih godina raste.

To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka nedelje. U ponedeljak je s „belim štrajkom“ počela policija i službenici MUP, a u utorak su dvosatni štrajk upozorenja održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Premijer Miro Cerar smatra da su štrajkovi i protesti neopravdani, a zahtevi za povećanje plata preterani i upozorava na opasnost od narušavanja sistema plata u javnom sektoru i moguće posledice za stabilnost javnih finansija.