Štrajk stotina novinara u SAD 1Foto: Shutterstock / wellphoto

Više stotina novinara zaposlenih u glavnoj američkoj regionalnoj novinskoj grupi Ganet (Gannett) štrajkuje danas tražeći nove investicije u „desetkovano“ lokalno izveštavanje i odlazak šefa kompanije koja je u teškoćama.

Na poziv novinarskog sindikata Njuz Gild-CVA (NewsGuild-CWA), više od 1.000 zaposlenih u 20-tak redakcija od Kalifornije do Njujorka protestovalo je danas, a neki će možda i sutra, navele su sindikalne organizacije.

Oni protestuju zbog uprave Ganeta i mera za smanjenje troškova uvedenih od spajanja sa GejtHaus media (GateHouse Media) 2019. godine.

Glavno izdanje Ganeta je mreža listova USA Today.

Grupu koja takođe kontroliše Palm Beach Post u saveznoj državi Floridi ili Arizona Republic, kupila je u novembru 2019. godine New Media Investment Group (takođe zvana GateHouse Media) da formira ogromnu grupu sa 250 lokalnih publikacija.

Međutim od tada su redakcije ispražnjene, smanjeno je pokrivanje lokalnih vesti i akcije Ganeta pale su za gotovo 70 odsto, znatno više nego kod konkurenata kao što su Njujork Tajms i Li Enterprajzis (Lee Enterprises).

Profesionalne organizacije ukazuju na loše upravljanje Ganetom generalnog direktora Majka Rida koji je prema njima demoralisao redakcije i onemogućio kvalitetno novinarstvo.

Rid se takođe optužuje da je znatno redukovao pokrivanje lokalnih informacija širom zemlje i smanjio plate i doprinose novinara.

Novinari su tražilli od akcionara kompanije koji se danas sastaju u sedištu Ganeta u državi Virdžiniji, predgrađu glavnog grada Vašingtona, da glasaju protiv Rida.

Portparol Ganeta napisao je da uprkos blokada na nekim tržištima neće biti poremećaja i da će grupa nastaviti da obezbeđuje informacije svojim vernim čitaocima.

Dok je prema sindikatima grupa smanjila za 20 odsto masu plata svojih publikacija u saopštenju grupe se navodi da uprava namerava da „očuva novinarstvo i donese svojim zaposlenim pravednu vrednost plata i doprinosa“.

Nekad uspešna i izuzetno raznovrsna regionalna i lokalna dnevna štampa jako je pogođena u SAD nizom kriza, posebno kao posledica pandemije kovida-19.

Redakcije u toj zemlji, vrlo privrženoj slobodi medija i izražavanja, izgubile su oko 30.000 novinara između 2008. i 2020. (od 114.000 na 85.000 ljudi) prema studiji Pju Riserč centra (Pew Research Center) iz 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari