Štrajk u hrvatskim brodogradilištima 1Foto: Bojan Cvejić

Drugog dana štrajka u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, hrvatski premijer Andrej Plenković je ocenio da je situacija u brodogradilištima u ovom trenutku ključna privredna, socijalna i politička tema, istakavši da je Uljanik grupa privatna kompanija…

…i da je odgovornost za njeno poslovanje pre svega na upravi, a da će Vlada sve učiniti da pomogne, ali u okviru zakonskih propisa, prenosi Al Jazeera Balkans.

Plenković je kazao da vlada prati situaciju i da su ministarstva privrede i finansija u stalnom dijalogu. Podsetio je da je vlada u januaru ove godine, u dogovoru s Evropskom komisijom dala garanciju veću od 700 miliona kuna (92,7 miliona evra) za svojevrsni kredit za sanaciju poslovanja, napomenuvši da je to omogućilo funkcionisanje Uljaniku proteklih sedam meseci.

„Naravno da je hrvatsko pomorstvo i brodogradnja važna za našu zemlju, ima dugu tradiciju. Mi smo osamdesetih godina prošlog veka po proizvodnji bili na trećem mestu svjetske lestvice najvećih proizvođača brodova. Dakle, to je bilo pre 30 godina. Danas smo smo na svetskoj lestvici brodograđevne proizvodnje otprilike deseti, s udelom od 0,33 odsto. U evropskim razmerama Hrvatska je treća, s udelom od 21,4 odsto“, naveo je Plenković.

Radnici riječkog Brodogradilišta „3. maj“ i pulskog Uljanika, blizu 4.500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opšti štrajk, koji su počeli u sredu ujutro, jer im još nisu isplaćene plate za jul.

Radnici Uljanika krenuli su u četvrtak ujutro u u šetnju Pulom, koji podržavaju sva tri sindikata – Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat, kao i Štrajkački odbor.

Novinarima su se juče obratili i predsednici tri sindikata, koji su, kao i radnici, zatražili ostavku uprave. „S obzirom da zahtev za ostavkom uprave Uljanik Grupe ne može biti legalan zahtev za štrajk, sindikati koji deluju u Uljanik Grupi, van zahteva štrajkačkog odbora, koji traži isplatu plate za jul, traže da uprava društva podnese ostavku, kao moralno odgovoran čin zbog celokupne situacije u koju su, bez svoje krivice, dovedeni radnici Uljanika“, piše u zahtevu tri sindikata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.