Strategija za obaranje Rame mirnim putem 1Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Tamošnji mediji spekulišu da je Baša uveliko započeo razgovore sa svojim saveznicima u „plavom štabu“ kako bi se rešila dalja eskalacija tokom protesta i usvojila nova strategija opozicije u cilju obaranja vlade mirnim putem.

Bivši ministar inostranih poslova Albanije Ditmir Bušati i lider najjače opozicione Socijalističke partije juče je iz Skadra poručio da „ovo što trenutno opozicija radi nije naš izbor. Mi smo pre za takmičenje, konkurentski izbor. Nastavićemo da pozivamo građane da učestvuju u izbornom procesu i podrže Valdrina Pjetrija i naš socijalistički tim kandidata“.

Politička previranja u Albaniji traju već nekoliko meseci, kao i protesti opozicije koji su postali vrlo nasilni. Opozicija poziva vladu Edija Rame, koga optužuju za korupciju i povezanost sa organizovanim kriminalom, da podnese ostavku i traže nove izbore.

Jedini izlaz iz krize je, slažu se stručnjaci, demokratski dijalog kojim bi bile utemeljene reforme, konsolidacija pravne države i sloboda štampe. Albanija je od 2009. članica NATO koja se obavezala da će sprovesti te reforme. Prošle godine je Albanija propustila priliku da počne pristupne pregovore sa EU. Drugo odgađanje na predstojećem samitu EU u junu ove godine bi bilo, kako se navodi, „fatalno“.

Vrlo osetljiva politička situacija u zemlji već se negativno odražava na predstojeću turističku sezonu u zemlji. Kako navodi Rahman Kasa iz albanske Turističke unije nekoliko turističkih agencija, uglavnom iz nordijskih zemalja i Nemačke, otkazali su rezervisane aranžmane za leto. U proteklih nekoliko godina, Albanija beleži značajan porast broja poseta stranih turista dok se u stranim medijima neretko može pročitati i čuti o lepotama Albanije i i njene obale.

Zapošljavanje Albanaca iz regiona

Albanci iz Crne Gore i Severne Makedonije moći će da rade u Albaniji i bez radne dozvole, odlučila je Vlada Albanije. „Albanci iz Crne Gore i Severne Makedonije uživaju pravo na zapošljavanje, kao i albanski državljani, osim kada se zaposlenje posebno odnosi na albansko državljanstvo, u skladu sa važećim zakonodavstvom“, navodi se u odluci vlade Edija Rame. Albanska Vlada ranije je istu odluku donela za Albance sa Kosova i iz Preševske doline. Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj objavio je na Fejsbuku da se time stvaraju uslovi za ulazak na albansko tržište sunarodnicima iz regiona.