Sud naložio psihijatrijsku ekspertizu za ubicu na Novom Zelandu 1Foto: MARTIN HUNTER/ POOL NEW ZEALAND OUT

Australijanca Brentona Taranta (28), koji je uhapšen ubrzo posle napada, pregledaće dva stručnjaka, rekao je sudija Kameron Mander tokom kratkog saslušanja u Krajstečerču, gde je Tarant optužen za ubistvo 50 i pokušaj ubistva još 39 ljudi.

Tarant nije bio fizički prisutan na saslušanju već je to pratio putem video linka iz zatvora u Oklandu, gde se nalazi u izolaciji od hapšenja. Australijanac nije ništa rekao za vreme saslušanja.

Sud ga nije pitao da li se izjašnjava krivim ili ne.

Po nalogu suda, medijima nije dozvoljeno da snimaju ili slikaju optuženog.

Tarant je 15. marta ubio vernike u dve džamije za vreme molitve petkom. Australijanac je napad prenosio uživo preko interneta, a pre masakra je objavio svoj „manifest“ u kojem navodi planove i razloge za napad.

Novozelandske vlasti su saopštile da su 24 osobe i dalje hospitalizovane zbog posledica ranjavanja tokom napada.

Tarant je tokom prvog saslušanja na sudu izgledao ravnodušno, a kada je ušao u sudnicu rukom je napravio znak belih suprematista.

Napadač u autobiografskom delu svog „manifesta“ navodi da je imao normalno detinjstvo i mladost. Dodao je da je rasista i fašista i da je Osvald Mozli (Oswald Mosley), koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji jedna od istorijskih ličnosti koja mu je najbliskija po ubeđenjima.

Njegovo okruženje je navelo da se promenio posle nekoliko putovanja po Evropi, gde je između ostalog autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH.