Sudan Foto: EPA/EFFE/STR (arhiva)

Organizatori protesta su naveli da će se mirnim sredstvima odupreti svim vanrednim merama, uključujući policijski čas tokom noći i vanredno stanje, koje je vojska uvela pošto je juče zbacila s vlasti i uhapsila predsednika Omara el Bašira, posle 30 godina njegove vladavine.

Nova vojna vlast danas je održala konferenciju za novinare u Kartumu, na kojoj je navela da je hapšenjem Bašira odgovorila na zahteve gradjana koji su demonstrirali protiv njegove vladavine, da želi da bude „sredstvo promene“ i da će biti na čelu zemlje samo dok bude potrebna.

Pokret koji je predvodio gotovo četvoromesečne demonstracije protiv Bašira okarakterisao je nedugo potom izjave vojnog vrha kao prevaru i farsu.

Hiljade demonstranata ostale su tokom noći i danas ispred sedišta vojske u glavnom gradu Kartumu, uprkos noćnom policijskom času koji je armija uvela posle jučerašnjeg hapšenja Bašira.

Oni su ranije danas saopštili da će nastaviti s demonstracijama jer se ne slažu s namerom vojske da upravlja zemljom u naredne dve godine.

Povezani tekstovi