Sudanski pučisti i glavna prodemokratska organizacija dogovorili obrazovanje tranzicione vlade 1EPA-EFE/MOHND AWAD

Lideri sudanskih pučista i glavna prodemokratska organizacija u zemlji potpisali su danas sporazum o obrazovanju tranzicione vlade na čelu sa civilima, nakon prošlogodišnjeg vojnog udara.

Međutim, ključni politički igrači odbili su učešće, i nije postavljen rok u kojem tranzicija vlasti treba da počne.

Okvirni sporazum koji su potpisali general Abdel Fatah Burhan, general Mohamed Hamdan Dagolo i vođe Snaga za deklaraciju slobode i promene – nudi, kako se čini, samo najšire postavljene smernice u pogledu toga kako će se zemlja vratiti svom putu ka demokratiji.

Ovaj proces je prekinut u oktobru 2021. godine, kada je Burhan, uz podršku Dagoloa zbacio civilnu polovinu vladajućeg Suverenog saveta Sudana.

Otkako je došlo do puča, međunarodna pomoć je splasnula, a nestašice hleba i goriva, samo delimično izazvane ratom u Ukrajini, postali su rutinska stvar, gurnuvši inflacijom ionako ugroženu ekonomiju Sudana u opasnost ozbiljnijih razmera.

Snage bezbednosti nemilosrdno su suzbijale pro-demokratske marševe koji su se odvijali gotovo svake sedmice, a krvavi međuplemenski sukobi izbili su na zapostavljenoj periferiji zemlje.

Nije jasno da li će i koliko brzo će sporazum, potpisan danas, moći da ponudi izlaz za Sudan, s obzirom da se čini da njime nisu razrešena mnoga ozbiljna pitanja, a i da nema potršku svih ključnih političkih snaga, uključujući narodni prodemokratski pokret Komiteti otpora. Upravo su vođe ovog pokreta sazvale demonstracije protiv sporazuma.

Nekoliko bivših pobunjeničkih vođa, koje su formirale sopstveni politički blok, takođe su odbacile sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.