Sudije Međunarodnog krivičnog suda naredile otvaranje slučaja flotile za Gazu 1Foto: EPA/ MARTIJN BEEKMAN

Apelacione sudije su danas naredile tužiteljki Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu da ponovo razmotri odbijanje da se otvori zvanična istraga upada izraelskih pomorskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze 2010. godine.

Predsedavajuća sudija Solomi Bosa je naredila tužiteljki Fatu Bensuda da do 2. decembra odluči da li će otvoriti zvaničnu istragu.

Troje sudija je glasalo „za“,  a dvoje je bilo protiv takve naredbe koja je najnoviji korak u pravnoj borbi da se slučaj iznese pred sud.

Izrael nije član suda ali bi Izraelci mogli da se suoče s optužbama ako se otvori istraga.

Kada je prvobitno odbila da otvori punu istragu, Bensuda je rekla da su ratni zločini možda počinjeni na brodu Mavi Marmara, na kojem su izraelski komandosi ubili osam Turaka i jednog Turčina koji ima i državljanstvo SAD i ranili još nekoliko propalestinskih aktivista.

Ona je ipak odlučila da slučaj nije dovoljno ozbiljan za istragu MKS-a.

Komori su se žalili na tu odluku i tražili sudsku proveru kada je tužiteljka još jednom odbila da se slučaj istraži.

MKS je sud osnovan u nameri da se sudski gone lideri osumnjičeni da su počinili ozbiljne zločine, uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti kada nacionalni sudovi nisu u stanju ili ne žele da se bave takvim slučajevima.

Sudsko veće je danas kritikovalo tužiteljku što je odbila pozive nižeg panela sudija da se slučaj ponovo razmotri.