Sukobi u Minesoti posle smrti još jednog Afroamerikanca 1Foto: EPA-EFE/ BRENDAN DAVIS

Stotine demonstranata i policijski pripadnici sukobili su se u području Mineapolisa u nedelju uveče pošto je policija vatrenim oružjem ubila Afroamerikanca u gradu Bruklin Centar.

Napetost je inače velika, pošto je u toku suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda. Članovi porodice su na licu mesta identifikovali žrtvu kao dvadesetogodišnjeg Dontea Rajta. Kako je saopštila policija Bruklin Centra, do incidenta je došlo kada je policajac zaustavio automobil zbog navodnog saobraćajnog prekršaja. Policija je konstatovala da je vozač pokušao da se vrati u vozilo kada su policajci pokušali da ga privedu, a jedan od njih je otvorio vatru.

„Vozilo je prošlo nekoliko blokova pre nego što je udarilo u drugo vozilo“, navodi se u saopštenju. U sudaru je jedna putnica zadobila povrede koje nisu opasne po život, a jedan policajac je navodno takođe prebačen u bolnicu.

Kejti Rajt, majka Dontea Rajta, rekla je novinarima u nedelju uveče da je razgovarala sa sinom telefonom u trenutku kada ga je zaustavila policija. Prema njenim rečima, prenela je lokalna televizija, sin ju je zvao da je pita za osiguranje automobila koji mu je nedavno dala. Rekla je da je čula policajce da kažu njenom sinu da izađe iz auta, a zatim „koškanje“ da bi se ubrzo nakon toga prekinula veza. „Nazvala sam minut kasnije i javila se njegova devojka koja je bila u automobilu i rekla da je on pogođen iz vatrenog oružja“, rekla je Kejti Rajt.

Stotine demonstranata se u nedelju uveče uputilo ka policijskoj stanici Bruklin Centra, a dočekali su ih policajci sa opremom za razbijanje demonstracija koji su bacali suzavac i aktivirali šok-bombe. Sukobi s policijom su trajali do 23 časa po lokalnom vremenu, a bilo je navoda i da su demonstranti demolirali dva policijska vozila. Na ulice Bruklin Centra su poslati i pripadnici Nacionalne garde Minesote, koji su inače već bili angažovani zbog suđenja Šovinu. Bi-Bi-Si je preneo da škole u gradu juče nisu radile.

Dok su se grupe demonstranata okupljale da bi krenule ka policijskoj stanici, gradonačelnik Majk Eliot je rekao da je pucanje „tragično“, ali je poručio demonstrantima da „budu mirni i da mirni demonstranti neće nailaziti na silu“. Eliot je uveo policijski čas do šest ujutru. Bruklin Centar je grad severozapadno od Mineapolisa sa oko 30.000 stanovnika. Policija Bruklin Centra je saopštila da su njeni pripadnici koji su učestvovali u incidentu nosili kamere prikačene na uniformi koje su bile uključene kada je policajac otvorio vatru.

Guverner Tim Volc je naveo u saopštenju u nedelju uveče da „pažljivo prati situaciju u Bruklin Centru“, te da „naša država oplakuje još jedan život crnca koji su oduzele snage reda“. Kerolin Henson, žena koja živi u blizini, rekla je da je videla kako policajci izvlače muškarca iz automobila i ukazuju mu prvu pomoć. Dodala je da je i žena koja je izašla iz auta bila prekrivena krvlju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.