Šumski požar u Berlinu posle eksplozije u skladištu municije 1Požar u Berlinu Foto: FoNet/AP

Veliki požar bukti od jutros u Berlinu nakon eksplozije u policijskom skladištu municije, javila je lokalna vatrogasna služba.U gašenju učestvuje više od 100 vatrogasaca.

Lokalna vatrogasna služba navela je da se požar proširio na 15.000 kvadratnih metara, prvo na mestu gde je policijsko skladište municije, a zatim u okolnoj šumi.

Vatrogasci nisu odmah mogli da intervenišu zbog opasnosti od eksplozije.

Rasporedili su se u krugu od kilometar oko skladišta municije, gde nastavljaju da odjekuju eksplozije.

„Situacija je opasna. Požar nije pod kontrolom, šuma gori nekontrolisano“, izjavio je Tomas Kirštajn iz berlinske vatrogasne službe.

On je rekao da uzrok prvih eksplozija još nije utvrđen.

Skladište je napravljeno 1950. godine i u njemu su se nalazili neiskorišćena municija iz vremena Drugog svetskog rata i vatrometi. Dvaput godišnje, tokom nekoliko dana na lokaciji skladišta obavljaju se kontrolisane detonacije.

Oblast Berlina trenutno je pogođena izuzetnom sušom.

Veliki šumski požar u julu uništio je više od 850 kilometara površine južno od Brandenburga, regiona koji okružuje glavni grad.

Novi toplotni talas trenutno je zahvatio Nemačku kao i ostatak Evrope. Veliki deo zemlje pogađaju ekstremne ili izuzetne suše, uključujući i Berlin, prema institutu UFZ za ekološka istraživanja.

Prema naučnicima, česte vrućine su nedvosmislen znak zagrevanja planete i toplotni talasi će prema njima biti sve češći, duži i intenzivniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.