Super tajfun Rai stigao do kopna Filipina 1Foto: Beta/Philippine Coast Guard via AP

Super tajfun Rai, koji je prouzrokovao evakuaciju desetina hiljada ljudi, stigao je danas do kopna u centralnom delu Filipina, objavila je meteorološka agencija te zemlje.

Super tajfun je ekstremno snažan ciklon jednak uraganu najviše kategorije pet u SAD, a njih, prosečno godišnje, u celom svetu bude oko pet.

Tajfun Rai dodirnuo je kopno kod centralnog filipinskog ostrva Siargo, u 6.30 po srednjoevropskom vremenu, javila je filipinska Meteorološka agencija.

Desetine hiljada ljudi evakuisano je do skloništa u južnim i centralnim delovima Filipina zbog dolaska tajfuna. Velike gužve u centrima za evakuaciju komplikuju napore vlasti da održe bezbedno rastojanje pošto je u zemlji detektovan prvi slučaj infekcije zaraznijeg omikron sojem virusa.

Jačina vetra tajfuna Rai kako se približavao provinciji Surigao del Norte izmerena je na 185 kilometara na sat s naletima vetra do 230 kilometara na sat, prenosi agencija AP.

Nekoliko provincija u južnom i centralnom delu Filipina su pod uzbunom od tajfuna. Stanovnici su upozoreni da se drže dalje od priobalnih sela i drugih oblasti pod visokim rizikom zbog mogućih bujičnih poplava, klizišta i plimnih naleta na putu tajfuna.

Zvaničnici zaduženi za upravljanje u slučaju katastrofa naveli su da je oko 10.000 sela na predviđenom putu tajfuna koji prati kišni pojas širok oko 400 kilometra. Tajfun spada u jedan od najjačih koji je pogodio Filipine ove godine.

Filipinska obalska straža navela je da su zabranjena putovanja morem u oblastima pod visokim rizikom zbog čega je blokirano 4.000 putnika i radnika na trajektima i teretnim brodovima u desetinama luka u južnih i centralnim delovima zemlje.

Otkazane su desetine avionskih letova, uglavnom domaćih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.