Švajcarska napustila višegodišnje pregovore sa EU o paketu bilateralnih sporazuma 1Foto: EPA-EFE JULIEN WARNAND

Vlada Švajcarske je danas odlučila da napusti višegodišnje pregovore sa EU o sveobuhvatnom paketu bilateralnih sporazuma, jer dve strane nisu uspele da se dogovore o prekograničnom kretanju građana u taraganju za poslom i drugim važnim pitanjima.

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis rekao je da je Vlada obavestila Evropsku komisiju o odluci da napusti pregovore.

Propast pregovora mogla bi da ima značajne posledice po bogatu alpsku zemlju sa 8,5 miliona stanovnika, okruženu članicama EU.

U Švajcarskoj živi 1,4 miliona državljana EU, a oko 340.000 radnika u različitim švajcarskim industrijama prelazi granicu kada dolazi na posao.

Glavni razlog za neuspeh pregovora je zahtev EU da njeni građani imaju pun pristup švajcarskom tržištu rada, uključujući one koji traže posao, čemu se Švajcarska usprotivila.

Kasis je rekao da se Švajcarska nada da će ostati blizak partner Unije, sa kojom ima više od 100 bilateralnih sporazuma, ali je ukazao da njegova zemlja zaslužuje poštovanje koje joj EU nije ukazala.

Evropska komisija je izrazila žaljenje zbog jednostrane odluke Švajcarske, navodeći da je cilj pregovora bio obezbeđivanje da isti uslovi važe za svakog ko ima pristup jedinstvenom tržištu EU.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.