Foto: FreeImages/ Vullioud Pierre-André

U Švajcarskoj zagovornici „suverene novčane inicijative“ žele potpuno da reformišu monetarni sistem države kako bi svoju ekonomiju zaštitili od budućih financijskih kriza, prenosi HRT.

Prema tom novom konceptu, koji su razvili ekonomisti iz Švajcarske i Nemačke, banke više ne bi smele prekomerno pozajmljivati novac jer bi središnja banka, a to bi bila Švajcarska narodna banka, postala jedina institucija koja može praviti novac, prenosi HRT.

Prema pisanju HRT-a, banke bi jedino mogle davati pozajmice ukoliko od središnje banke ili depozita klijenata nabave odgovarajuću svotu novca. Ipak, zagovornici takve reforme suočeni su sa protivljenjem svih glavnih političkih stranaka, kompanija i banaka.

Očekuje se da će glasači odbaciti monetarnu reformu, ali se čini da će podržati novi zakon o kockanju koji bi švajcarskim kockarnicama dozvolio da u ponudi imaju i „online“ kockanje, ali bi zabranio pristup stranim „online“ operaterima koji nemaju dozvolu za rad u Švajcarskoj, prenosi HRT.

Vlada tvrdi da bi nova pravila primorala kockarske kompanije da porez plaćaju u Švajcarskoj, a novac od tog poreza bi se koristio za javno dobro.