Svakome ko se mobiliše Rusi nude ovcu, krompir, brašno 1Foto: Tviter

Najava delimične mobilizacije u Rusiji danima je na naslovnim stranicama portala i novina.

Mnogi Rusi beže iz zemlje jer ne žele da idu na front u Ukrajinu, a ruske vlasti, suočene sa nevoljnošću građana da se priključe vojsci, pribegavaju neobičnim metodama, prenosi Jutarnji.hr.

U Republici Tuvi na jugu Sibira odlučili su da motivišu rezerviste obećanjem da će svojim porodicama pokloniti bogat prehrambeni paket.

Svako dete do 17 godina dobiće jednokratnu isplatu od oko 5.000 rubalja,  a porodice će dobiti pomoć u vidu jedne ovce, dve vreće krompira i kupusa i 50 kilograma brašna.

– U početnoj fazi odlučio sam da svakom detetu do 17 godina platim 5.000 rubalja. Naložio sam da se brzo provere spiskovi primalaca i da se što pre omogući isplata, rekao je predsednik Vlade Republike Vladislav Kovalig.

– Važno je da se porodicama mobilisanih pruži pomoć pre odlaska na odsluženje vojnog roka, da se osećaju podržano i odu sa osećanjem da njihove porodice neće biti prepuštene same sebi, rekao je on.

Porodicama je obećan i ugalj za grejanje, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, 91 porodica je već dobila ovcu. Očekuje se da će podela ovaca biti završena do kraja nedelje, ali nadležni još nisu naveli broj mobilisanih u Republici Tuvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari