Od ovce, preko novca i odmora na kredit: Šta sve ruske vlasti obećavaju mobilisanima 1Foto: EPA-EFE/ARKADY BUDNITSKY

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 21. septembra najavio mobilizaciju, najmanje 213.000 ljudi u 53 regiona potpalo je pod regrutaciju, prema proračunima Important Stories i Conflict Intelligence Team. Magazin Holod piše kojim “ucenama” se vlasti služe da bi mobilizaciju učinili privlačnijom.

Gotovinsko plaćanje: od 50 do 300 hiljada rubalja

U nekim regionima vlasti su odlučile da dodele novčane naknade mobilisanim. Na primer, stanovnici Stavropoljske teritorije, Kalmikije, Lipecke oblasti – dobijaju navodno 50 hiljada rubalja jednokratno, dok istu sumu obećava i kancelarija gradonačelnika Moskve.

U Kurskoj, Belgorodskoj, Lenjingradskoj, Vologdskoj oblasti, Kubanu, Karačajsko-Čerkesiji, Adigeji i Krasnojarskoj teritoriji 100 hiljada rubalja biće isplaćeno jednokratno.

Za mobilisane iz Rostovske oblasti obećano je 150 hiljada rubalja, stanovnicima Kuzbasa i Jakutije po 200 hiljada rubalja. Najviše mogu dobiti mobilisani iz Jamalo-Nenečkog autonomnog okruga i Čukotke – obećava im se po 300.000 rubalja.

Odmor na kredit

Krajem septembra predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko rekla je da planiraju da prošire postojeće beneficije za one koji ratuju u Ukrajini po ugovoru.

Prema rečima Matvijenkove, neke mere su već preduzete. “To su medicinske i poreske olakšice, i besplatno dodatno stručno obrazovanje, i mesečni dodatak na penziju i još mnogo toga“, rekla je Matvijenko. Državna duma je već usvojila zakon po kome se mobilisanim, učesnicima rata u Ukrajini, kao i njihovim porodicama, obezbeđuju odmori na kredit.

Smrznuta riba

Šef sahalinskog oblasnog izvršnog komiteta Jedinstvene Rusije Mihail Šuvalov rekao je da se vlada Sahalinskog regiona dogovorila sa ribarima i regionu dodeljeno oko devet tona 0 smrznute ribe. Svaki član porodice mobilisanih dobiće pet do šest kilograma.

Ovca i ugalj

Vlasti Tuve odlučile su da za svakog mobilisanog daju živu ovcu, kao i ugalj. Takođe, porodice mobilisanih trebalo bi da dobiju 50 kilograma brašna, dva džaka krompira i kupusa – ali će se izdavati samo „po potrebi“.

U Moskvi su vlasti razmišljale o nematerijalnom i odlučile da otvore centar za podršku porodicama mobilisanih građana. Tokom otvaranja sa porodicama je razgovarao lično gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

„Moskva će brinuti o njima tokom specijalne vojne operacije i dalje“, rekao je on.

„Nećemo nikoga ostaviti, bićemo pažljivi prema svakoj porodici, supružniku, roditeljima, deci.“

Međutim, mobilisani stanovnici Omske oblasti žalili su se da u njihovom regionu nema plaćanja.

„Mi smo momci iz Omske oblasti. Svi smo bili podignuti na uzbunu, moglo bi se reći. Porodice smo ostavili kod kuće. Neko ima decu, žene na porodiljskom odsustvu. Imamo sledeće pitanje: da li će i nama biti isplate?

Pošto našim porodicama to zaista treba. Sutra, u bilo koje vreme, već možemo da letimo tamo, ne znamo šta će tamo biti. Znamo da se u drugim regionima mobilizacija plaća“, kaže jedan od regrutovanih stanovnika Omska.

Takođe mobilisani iz Omska rekli su da im nisu obezbeđeni kreditni odmori, kao što su vlasti obećale. Prema njihovim rečima, banke su zahtevale da mobilisani da oni lično ili njihovi srodnici po punomoćniku napišu zahtev za reviziju uslova ugovora o kreditu.

„Nisam imao vremena za to. Poziv mi je stigao uveče, a ujutru sam morao da se pojavim u vojnom komisiju “, rekli su mobilisani iz Omska.

Guverner Aleksandar Burkov je odgovorio na žalbu mobilisanih Omska. Prema njegovim rečima, regionalni budžet ne dozvoljava odobravanje jednokratnih isplata.

„Vidimo da neki regioni, na primer, Kemerovska oblast daje 200 hiljada rubalja za podršku, Krasnojarska teritorija – 100 hiljada, ista Novosibirska oblast, Omska i Altajska teritorija nisu donele takvu odluku, uzimajući u obzir određene probleme sa budžeta. Jasno je da u tome ne možemo da se takmičimo sa Moskvom, gde budžet dozvoljava dodatne mere podrške“, rekao je Burkov.

Gradsko veće Omska obećalo je materijalnu pomoć, ali samo mobilisanim koji rae u državnim službama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari