Švedska vlada opstala nakon glasanja o poverenju ministru pravde 1Foto: EPA-EFE/ ERIK SIMANDER SWEDEN OUT

Manjinska vlada švedske premijerke Magdalene Anderson opstala je nakon glasanja u parlamentu danas o poverenju ministru pravde Morganu Johansonu.

Opozicija je uspela da osigura 174 od 175 potrebnih glasova, od ukupno 349 poslanika.

Premijerka Anderson iz redova socijaldemokrata rekla je ranije da će podneti ostavku ako parlament izglasa nepoverenje Johansonu.

Desna populistička partija Švedske demokrate tražila je glasanje o nepoverenju ministru Johansonu, tvrdeći da je on dozvolio da „Švedska postane zemlja gangstera“.

Vlada je opstala zahvaljujući nezavisnoj poslanici kurdskog porekla Amineh Kakabaveh. Ona nije glasala, pa je opoziciji nedostajao jedan glas za nepoverenje Johansonu.

Njena podrška švedskoj vladi može biti problem u vezi sa pristupanjem Švedske savezu NATO, jer Turska poslanicu Kakabaveh dovodi u vezu sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Ambasador Turske u Švedskoj Haki Emre Junt naveo je prošlog meseca u intervjuu švedskoj agenciji TT da su neki švedski poslanici povezani sa PKK, i imenovao je poslanicu Kakabaveh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.