Svet obeležava Međunarodni dan Nelsona Mandele 1Foto: EPA/EFFE-STR

Danas se obeležava Međunarodni dan Nelsona Mandele (Mendela), koji je njegova fondacija ove godine posvetila akciji protiv siromaštva, u čast Mandeline borbe protiv siromaštva i promovisanja socijalne pravde za sve ljude.

Ovogodišnji Dan Nelsona Mandele poseban je i po tome što se obeležava na stotinu godina od rođenja bivšeg predsednika Južnoafričke Republike.

Nakon 27 godina provedenih u zatvoru kao žrtva aparthejda, Mandela je 1994. godine izabran za prvog crncog predsednika i prvi je lider ove države koji je izabran nakon demokratskih izbora.

Mandela se povukao 1999. godine, a umro je 5. decembra 2013. godine, kada je imao 95 godina.

UN je prilikom uspostavljanja Dana Nelsona Mandele priznao doprinos bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike, kada se radi o međunarodnoj borbi za demokratiju i promovisanju kulture mira širom sveta.

Generalni sekretar UN Antonio Guterres (Gutereš) je povodom obeležavanja Dana Nelsona Mandele odao počast bivšem južnoafričkom predsedniku.

On je rekao da je Mandela bio veliki zagovarač pravde i jednakosti i da njegova hrabrost i saosjećanje nastavljaju da inspirišu svet.

„Mandela je godinama bio u zatvoru, ali nikada nije postao zarobljenik prošlosti. Naprotiv, on je svoju energiju usmerio ka pomirenju i svojoj viziji mirne, multietničke i demokratske Južnoafričke Republike. Na ovaj dan, kada obeležavamo stogodišnjicu njegovog rođenja, mi odajemo počast životnom djelu Nelsona Mandele“, rekao je Guteres u video-poruci povodom praznika UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.