Svetska banka: Do 12 milijardi dolara pomoći za odgovor na Covid19 1Foto: EPA-EFE/ WU HONG

Grupa Svetska banka je danas saopštila da, budući da se novi korona virus koji izaziva bolest nazvanu „Covid19“, proširio na više od 60 zemalja, stavlja na raspolaganje inicijalni paket od 12 milijardi američkih dolara kao neposrednu podršku zemljama koje se nose sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama izbijanja te zaraze u svetu.

To je pomoć zemljama članicama Svetske banke „u preduzimanju efikasne akcije kao odgovor na, ili tamo gde je moguće, na smanjenje tragičnih posledica koronavirusa“, piše u saopštenju.

Kroz taj novi paket pomoći po ubrzanoj proceduri, Grupa Svetska banka pomoći će zemljama u razvoju da ojačaju zdravstvene sisteme, uljučujući bolji pristup zdravstvenim uslugama kako bi se zaštitili ljudi od epidemije, zatim pojačalo praćenje bolesti, unapredile intervencije u oblasti javnog zdravlja, te kako bi se radilo sa privatnim sektorom radi smanjenja uticaja na privredu.

Finansijski paket iz fondova IDA, IBRD i IFC, biće koordiniran na globalnom nivou kako bi se pružila podrška odgovorima u pojedinačnim zemljama.

Paket podrške u vezi s korona virusom staviće na raspolaganje inicijalna sredstva u vrednosti do 12 milijardi dolara od čega su osam milijardi nova sredstva i to po ubrzanoj proceduri.

U okviru tog paketa je 2,7 milijardi dolara novih sredstava iz fonda IBRD, 1,3 milijarde iz fonda IDA, uz dodatnih dve milijarde dolara postojećeg portfolija Svetske banke, kao i čest milijardi sredstava IFC, uključujući dve milijarde iz postojećih fondova namenjenih trgovini.

Predviđene su i savetodavne aktivnosti u oblasti javne politike i tehnička pomoć uz oslanjanje na globalnu ekspertizu i poznavanje prilika na nivou zemalja.

„Radimo na obezbeđivanju brzog i fleksibilnog odgovora zasnovanog na potrebama zemalja u razvoju suočenih sa širenjem virusa“, rekao je predsednik Grupe Svetska banka Dejvid Malpas.

Kako je obajsnio, to uključuje hitno finansiranje, savete u oblasti javne politike, i tehničku pomoć, a nadovezujući se na postojeće instrumente i ekspertizu Grupe Svetska banka kako bi se pomoglo zemljama da odgovore na krizu.

Finansijski paket obezbediće donacije i jeftine zajmove iz fondova IDA zemljama s niskim prihodima i kredite IBRD zemljama sa srednjim prihodima, uz korišćenje svih instrumenata Svetske banke uz procesuiranje po ubrzanoj proceduri.

Međunarodna finansijska korporacija, deo Grupe Svetska banka koji radi sa privatnim sektorom, obezbediće svojim klijentima neophodnu podršku da nastave sa poslovanjem i održe radna mesta.

Podrška Svetske banke pokriće niz intervencija namenjenih jačanju zdravstvenih usluga i primarne zdravstvene zaštite, unapređenju praćenja i izveštavanja o bolesti, obuci zdravstvenih radnika na prvoj liniji, podršci angažovanju zajednice da se održi poverenje javnosti, i boljem pristupu lečenju najsiromašnijih pacijenata.

IFC će raditi s klijentima komercijalnim bankama kako bi se povećale linije za finansiranje trgovine i radnog kapitala, a takođe će pružiti direktnu podršku svojim korporativnim klijentima, uz fokus na strateške sektore uključujući medicinsku opremu i farmaceutske proizvode, da bi se održali lanci nabavke i smanjili negativni rizici.

„Zemlje se suočavaju sa različitim stepenom rizika i osetljivosti na korona virus, te će im biti neophodna i različita vrsta podrške. Podrška Grupe Svetska banka daće prioritet najsiromašnijim zemljama i onima sa visokim rizikom a niskim kapacitetima“, navela je Svetska banka i najavila će, kako se novi korona virus i njegove posledice budu širile, prilagođavati svoj pristup i sredstva prema potrebi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.