Kako svetski mediji izveštavaju o helikopterima koje je Srbija kupila od Kipra? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prilikom posete Predsednika Srbije Aleksandra Vučića aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović pored Batajnice na prikazu naoružanja i vojne opreme koja je nabavljena ili se razvija za RViPVO Vojske Srbije, javnosti je juče pokazano i 11 helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra, preneli su mediji u Srbiji, o čemu su izvestili i svetski mediji.

Na batajničkom aerodromu izloženo je svih jedanaest helikoptera u karakterističnim maskirnim bojama Nacionalne garde Kipra.

„Taj potez ima za cilj jačanje sposobnosti srpske vojne avijacije“, ocenio je Rojters, što je preneo i ukrajinski RBC.

Svetski mediji pišu o dogovoru Srbije i Kipra

Tvrdi se da su vlade Srbije i Kipra još 2021. postigle dogovor o kupovini helikoptera od Beograda po nepoznatoj ceni, uz deo plaćanja kroz izvoz svog naoružanja domaće proizvodnje.

„Našoj kiparskoj braći platili smo više od polovine oružjem…uglavnom… artiljerijom“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da se Beograd ne protivi prodaji oružja preko posrednika koji bi ga naknadno mogli prebaciti u Ukrajinu kako bi se oduprli ruskoj agresiji.

Premijerka Ana Brnabić je napomenula da je Srbija spremna da učestvuje u posleratnoj obnovi Ukrajine i da podrži njene evropske integracije deleći svoja iskustva.

US News piše da je Vučić takođe najavio prodaju 48 samohodnih haubica srpske proizvodnje u ukupnoj vrednosti od 311 miliona evra (339 miliona dolara) neodređenoj zemlji. Ova procedura mora još da prođe kroz njihov parlament“, rekao je Vučić.

Srbija je vojno neutralna, ali je pristupila NATO Partnerstvu za mir, programu za zemlje koje ne pretenduju da uđu u alijansu.

Kako svetski mediji izveštavaju o helikopterima koje je Srbija kupila od Kipra? 2
Printskrin TV Pink

Beograd je prekinuo vojnu saradnju sa Moskvom nakon što je Rusija napala Ukrajinu i osudila invaziju.

Ali za razliku od EU i drugih zapadnih zemalja, nije uvela sankcije Moskvi.

Vojni budžet Srbije iznosi 1,43 milijarde dolara ili dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari