Svetski mediji odustaju od oglasa, okreću se pretplatama? 1Foto: Pixabay / USA-Reiseblogger

Većina urednika i direktora svetskih medija, odnosno 62 odsto njih, smatra da je oglašavanje u medijima sve manje bitno, a čak svaki deseti od njih planira da smanji ili potpuno ukine oglase u svojim izdanjima.

To navodi u svojoj analizi Nik Njuman, istraživač Rojtersovog instituta za studije novinarstva, na osnovu istraživanja među 194 urednika i direktora vodećih svetskih medija. Kako se ocenjuje, oglasi u štampanim medijima i dalje su isplativi, ali se na računarima uglavnom ignorišu, dok su na mobilnim telefonima postali irelevantni.

Njuman u svojoj analizi ističe da su cene oglasa značajno pale, a da su programi za blokiranje reklama na internetu sve rasprostranjeniji. Takođe, velike platforme uzimaju većini novca od digitalnog oglašavanja zato što imaju mogućnost da targetiraju efikasno ciljne grupe.

Kako je direktor Njujork Tajmsa Mark Tompson ranije izjavio, brzorastući pad prihoda od oglašavanja u štampanim i onlajn medijima može dovesti do ekonomskog sloma ove godine.

Uprkos ovome, nije iznenađujuće što komercijalnae medijske kompanije istražuju nove pristupe za 2018. godinu naročito u oblasti različitih naplaćivanja čitaocima. Više izdavača, kako se navodi, tačnije 44 odsto njih, reklo je da bi digitalna pretplata mogla biti veoma značajan prihod, značajniji od svih drugih opcija.

Kao primeri se navode uspesi Njujork Tajmsa koji ima 2,3 miliona pretplatnika na digitalno izdanje i Vašington Post koji je prošle godine udvostručio broj pretplatnika na jedan milion. Takođe pominju se i mnogi evropski listovi kao što su Heldingin Sanomat u Finskoj, tabloidi poput Bilda u Nemačkoj, ali i lokalne novine u Norveškoj.

Istraživanja pokazuju da su mnogi mladi ljudi, verovatno zbog navike na Netflix i Spotify, više zainteresovani da plaćaju čitanje vesti nego što se mislilo. Uspeh De Correspondent i njihovog nezavisnog novinarstva privukao je 60.000 članova koji plaćaju i to pokazuje da je ovakava model moguć i u manjim zemljama. Takođe, donacije Gardijanu donele su prošle godine milione funti prihoda.

Ipak, Njuman upozorava da ima i dalje više razlika za sumničavost. Većina ljudi nema nameru da plaća išta za onlajn vesti, ni sada ni u budućnosti. Smatra se da bi pretplate mogle uspeti samo u bogatijim, razvijenijim zemljama, dok se u manjim državama urednici još plaše da rizikuju.

Takođe, navodi se i da su svakako isplativiji brendirani tekstovi i strane, kontekstualni linkovi, od klasičnih oglasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari