Foto: EPA-EFE YONHAP

Tramp je ovo najavio posle sastanka sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom. SAD insistiraju na tome da je njihovo savezništvo sa Seulom, čija je vlada oduvek tvrdila da su vojne vežbe od ključnog značaja, „gvozdeno čvrsto“. Nezavisno od toga, Južna Koreja i Severna Koreja su najavile da će u potpunosti obnoviti svoje vojne komunikacione kanale.

U Južnoj Koreji je stacionirano oko 29.000 američkih vojnika i svake godine ove dve zemlje izvode opsežne vojne vežbe, koje se često nazivaju ratne igre. Naredne vežbe su bile najavljene za jesen, ali posle razgovora sa Kim DŽong Unom u Singapuru, Tramp ih je opisao kao „veoma provokativne“, što protivreči insistiranju prethodnih administracija da su vežbe čisto odbrambene, i rekao da će ih okončati. Južnokorejski ministar odbrane Song Jung Mo je o tome razgovarao sa svojim američkim kolegom DŽejmsom Matisom. Njih dvojica su se složili da će „nastaviti da ulažu napore da obezbede podršku za odbranu, zasnovanu na čvrstom savezu SAD i Južne Koreje“, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane. Song je rekao da bi saveznici trebalo da budu „fleksibilni“ po pitanju toga koliki vojni pritisak nameću Severnoj Koreji i dodao da će SAD i Južna Koreja uskoro nastaviti razgovore. Severna Koreja je osuđivala ove vežbe kao neprihvatljiv čin agresije i provokacije.

Trampov kandidat za narednog ambasadora u Južnoj Koreji Hari Haris, koji je ranije podržavao vežbe, sada je izjavio da bi trebalo napraviti pauzu sa „velikim vežbama“ kako bi se obezbedilo vreme tokom kojeg će se testirati da li će se Pjongjang držati dogovora.

Odluka da se okončaju vojne vežbe je naišla na oštre kritike u SAD jer se posmatra kao ustupak Severnoj Koreji, dok je zajednička objava koju su Tramp i Kim potpisali na kraju samita u Singapuru predmet osude zbog toga što nije dovoljno detaljna. Severna Koreja je pristala na „kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva“ ali samo u veoma opštim uslovima, bez vremenskog roka ili obaveze da će dozvoliti međunarodnu verifikaciju. Odgovarajući na kritike, američki državni sekretar Majk Pompeo je rekao da će sankcije prema Severnoj Koreji ostati na snazi sve dok zemlja ne završi denuklearizaciju.

Vlade u Seulu i Pjongjangu su nastavile novu rundu dijaloga koja je usledila nakon susreta lidera dve zemlje u aprilu. Taj sastanak, tokom kojeg su se Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Džae In sastali na granici, okončan je Deklaracijom iz Panmundžoma, čiji je cilj ujedinjenje napora da se ublaže vojne napetosti na poluostrvu.

U četvrtak, tokom prvih vojnih razgovora na visokom nivou posle više od deset godina, dve Koreje su se složile da ponovo uspostave vojne komunikacione kanale, što se smatra za gest koji je važan za izgradnju uzajamnog poverenja. Dve strane razgovaraju i o ponovnom postizanju ekonomske saradnje i o tome da se obezbede sjedinjenja porodica koje su razdvojene Korejskim ratom.