Talačka kriza u banci u Bejrutu okončana hapšenjem naoružanog Libanca 1Foto: Shutterstock

Talačka kriza u banci u Bejrutu okončana je večeras predajom naoružanog Libanca koji je tražio da podigne deo svoje ušteđevine kako bi mogao da plati bolničke račune svog oca.

On je pristao da se preda u zamenu za 35.000 dolara.

U ovom incidentu niko nije ranjen.

Libanske vlasti su rekle da je 42-godišnji Basam al-Šeik Husein, dostavljač hrane, ušao u banku naoružan i sa kanistrom benzina, preteći da će se samozapaliti ako mu ne dozvole da uzme svoj novac.

On je ispalio tri pucnja upozorenja i zatvorio se sa deset talaca.

Posle sedam sati pregovora prihvatio je ponudu banke da dobije deo ušteđevine, javili su lokalni mediji.

Porodična advokatica Dina Abu Zur (Abou Zour) je naknadno potvrdila da je dogovoreno da dobije 35.000 dolara, a prvobitno je rekla da nije zapravo dobio nikakav novac.

Husein je oslobodio svoje taoce i policija ga je odvela. Novac je predat njegovom bratu.

Advokat Federalne banke Roj Madkur (Roy Madkour) je odbio da razgovora o uslovima pregovora, rekavši da je slučaj sad u rukama pravosuđa.

Huseinova supruga Mariam Hehadi (Chehadi) koja je stajala napolju rekla je posle hapšenja muža da je uradio ono što je morao.

Talačka drama u kvartu Hamra glavnog grada Libana je najnovija bolna epizoda ekonomske krize u toj zemlji , koja traje već treću godinu.

Libanske banke nemaju novca u gotovini i uvele su krajem 2019. stroga ograničenja na podizanje strane valute, zbog čega su mnogi Libanci ostali bez ušteđevine.

Ta zemlja je sada suočena s najgorom ekonomskom krizom u svojoj savremenoj istoriji i tri četvrtine od oko šest miliona stanovnika živi u siromaštvu, a vrednost libanske funte je pala za više od 90 odsto u odnosu na dolar.

Husein ima 210.000 dolara u banci, a novac mu je potreban između ostalog za lečenje oca, rekao je Hasan Moghnieh iz Asocijacije ulagača.

Huseinov brat Atef koji je takođe došao pred banku rekao je AP-u da bi se njegov brat predao kada bi mu banka dala novac kako bi mogao da plati porodične troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari