Talibani izveli prvo javno pogubljenje otkako su preuzeli vlast 1Foto: EPA-EFE/STR

Talibanske vlasti su danas pogubile jednog Avganistanca, osuđenog za ubistvo drugog čoveka, i to je prvo javno pogubljenje otkako su bivši pobunjenici preuzeli vlast u Avganistanu prošle godine.

O ovom činu izvestio je predstavnik talibanske vlade Zabihulah Mudžahid. Prema njegovim rečima, ubica je pogubljen u zapadnoj provinciji Faru pred nekoliko stotina posmatrača, među kojima su bili mnogi visoki talibanski zvaničnici.

Smrtnu kaznu je izvršio otac žrtve – iz automatske puške sa tri hica, izvestio je Mudžahid i dodao da su mnogi zvaničnici doputovali iz Kabula u Faru kako bi prisustvovali pogubljenju.

Saopštenjem se potvrđuju namere novih-starih avganistanskih vladara da praktikuju svoju, ekstremističku interpretaciju šerijatskog prava kao što su to činili od 1996. do svog zbacivanja 2001. godine.

Mudžahid je naveo da je odluka o sprovođenju kazne „doneta veoma pažljivo“ nakon što su je odobrila tri najviša suda u zemlji, kao i vrhovni lider talibana Mula Haibatula Akundžada.

Pogubljeni je identifikovan samo po imenu Tadžmir iz provincije Herat, a osuđen je na smrt zbog ubistva od pre pet godina. Od ubijenog čoveka, Mustafe iz provincije Fara, Tadžmir je navodno ukrao motocikl i mobilni telefon.

Mnogi Avganistanci koriste samo ime.

Talibanske snage bezbednosti uhapsile su Tadžmira nakon što ga je porodica ubijenog optužila za zločin, navodi se u saopštenju, u kojem se ne precizira kada je do hapšenja došlo ali se navodi da je Tadžmir priznao ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.