Tegeltija: Izložba u UN o genocidu u Srebrenici - 'inicijativa pojedinca' 1Foto: Beta/Kemal Softic

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je inicijativa ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković za izložbu u sedištu UN u Njujorku o genocidu u Srebrenici „jedna u nizu nepotrebnih inicijativa iza koje ne stoje institucije BiH, već samo jedan ministar i deo ministarstva“.

Turković je, ne tražeći saglasnost Predsedništva BiH, pismom tražila od generalnog sekretara UN, Antonia Gutereša da omogući prirđivanje izložbe u sedištu UN u Njujorku o genocidu u Srebrenici.

Tegeltija je novinarima u Kostajnici rekao da smatra da nema razloga da „domaćin prihvati inicijativu“ ministarke i da bi „domaćin morao da ima u vidu da to nije inicijativa jedne institucije, već pojedinca“.

„Tu izložbu ne mogu da pripreme institucije već pojedinci. Lično mislim da to ne zavisi od Ministarstva spoljnih poslova BiH, već od domaćina, koji treba da organizuje izložbu, a koji bi trebalo da ima u vodu sa kime razgovara i da iza te inicijative ne stoje institucije BiH“, naveo je on.

Predsedavajući Saveta minstara BiH ocenio je da je to „još jedna od nepotrebnih inicijativa“ Ministarstva spoljnih poslova BiH, dodavši da to ministarstvo „ima mnogo važnih tema“ za građane BiH kojima se, kako je ocenio, ne bavi ili se ne bavi u dovoljnoj meri.

„Bavi se pričom o prošlosti, o nekim svojim ličnim stavovima i pitanjima, umesto da se bavimo pitanjima od važnosti za građane BiH, počeviši od vakcina, što bi bilo mnogo važnije da smo upotrebili tu energiju, politički uticaj, svoje putovanje, a ne da otvaramo one teme o kojima ne postoji ni minimum saglasnosti u BiH, pa ni u regionu“, izjavio je Tegeltija.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.