"Teret Mirka Graorca" na Al Jazeera Balkans 1Foto: Screenshot YouTube/Al Jazeera Balkans

Pred sam kraj rata u Hrvatskoj, Mirko Graorac je optužen i osuđen za ratne zločine, iako i dan-danas tvrdi da je žrtva montiranog političkog procesa. Ipak, nakon 25 godina, novi svedoci iz logora Manjača su spremni da svedoče u njegovu korist.

Do rata Mirko Graorac bio je saobraćajni policajac, koji je mirno živeo u Splitu sa suprugom i decom.

Početkom 1992. godine otišao je u rodne Bajince, u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se brinuo o bolesnim roditeljima. Nakon njihove smrti, u ratnim okolnostima, čini sve da se porodica vrati u Split. Nameru je, putujući kroz Srbiju i Mađarsku, ostvario tek 1994. godine.

Više od godinu dana nakon povratka policija mu je pokucala na vrata, privela ga na ispitivanje, danima ga tukla, a Državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv Graorca, optužujući ga da je bio zapovednik stražara u logoru Manjača, da je zlostavljao zatvorenike i izdavao naredbe drugima da ih zlostavljaju. U dva sudska postupka Graorac je osuđen na 20, a zatim na 15 godina zatvora.

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić u višemesečnoj istrazi naišao je na nova svedočenja zatvorenika Manjače koji su u novom postupku spremni da potvrde da su svedoci optužbe lažno svedočili.

Druga epizoda Al Jazeere Kodex biće emitovana u sredu, 17. februara, u 21 sat na Al Jazeera Balkans, te njihovim YouTube i Facebook kanalima, uz promotivnu podršku platforme R+. Autor emisije je Branimir Zekić.