Fizičari o nedoumicama u vezi sa brojem umrlih od korone u Srbiji u emisiji na AJB 1Foto; Screenshot YouTube/Al Jazeera Balkans

Godinu dana od početka pandemije korona virusa, Srbija ima više od stotinu preminulih lekara, i sumnje da je broj preminulih građana višestruko veći nego što se zvanično objavljuje.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije u Al Jazeerinoj emisiji iznosi dokaze da se objavljeni podaci o broju smrtnih slučajeva od korona virusa u Kraljevu ne podudaraju s dokumentima iz kraljevačke bolnice.

Sumnje da se isto dešava na nivou cele zemlje iznela je Balkanska istraživačka mreža, a za Al Jazeeru potvrđuju fizičari – verovatnoća da su podaci o smrtnosti od korona virusa u Srbiji onakvi kakvi se objavljuju su, kažu, jedan na prema 3,5 milijarde.

Nova istraživanja pokazuju da se korona virus širio brže i znatno ranije nego što je to prvobitno smatrano.

Al Jazeera predstavlja naučni rad ekipe lekara s Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, koji su na osnovu dodatne analize jednog slučaja smrti od upale pluća, ustanovili da je uzrok te upale bio upravo korona virus.

Smrt 56-godišnjeg muškarca iz okoline Beograda desila se mesec dana pre nego što je prvi slučaj korona virusa u Srbiji zvanično registrovan. Reč je o prvoj smrti od korona virusa u Evropi, koja je ustanovljena na osnovu postmortalnih analiza.

Za godinu dana epidemije, od korona virusa u Srbiji preminulo je više od stotinu lekara. Al Jazeera donosi svedočenja onih koji su u najkritičnijim momentima zbrinjavali pacijente u crvenim zonama covid-bolnica, ali i potresne ispovesti članova porodica i prijatelja lekara koji su dali svoj, spašavajući tuđe živote.

Autorka treće epizode emisije Al Jazeera Kodex – Zona smrti je Jelena Glušac, snimateljka Marija Vukelić, a montažer Balša Bošković. Ovu emisiju pogledajte u programu i na društvenim mrežama Al Jazeere Balkans u sredu, 7. aprila, u 21 sat.