Tini Koks novi predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 1Savet Evrope Foto: B. Cvejić

Holandski socijalista Tini Koks (Kox) izabran je danas za novog predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), tela za preporuke u oblasti ljudskih prava i demokratije, saopštio je Savet Evrope na svom sajtu.

Koks je izabran na godinu dana sa 164 glasa na zimskom zasedanju PSSE u Strazburu. Njegova protivnica, Ukrajinka Marija Mezenceva osvojila je 80 glasova.

„Savet Evrope treba da ostane stub demokratske bezbednosti, garant ljudskih prava i vladavine prava, kao i platforma za efikasan multilateralizam u Evropi“, rekao je Koks koji će naslediti Belgijanca Hendrika Daemsa.

Koks je 34. predsednik PSSE od 1949. godine i treći Holandajnin na toj funkciji. On je od 2011. do 2013. godine bio potpredsednik PSSE, a kao prioritet je danas naveo primenu Evropske konvencije za ljudska prava u svim zemljama članicama Saveta Evrope.

PSSE je telo koje okuplja delegacije parlamentaraca iz 47 država članica Saveta Evrope. To telo ima četiri zasedanja tokom godine, daje preporuke ili poziva vlade na odgovornost u pogledu ljudskih prava.

Među svojim zadacima, PSSE bira i sudije Evropskog suda za ljudska prava, kao i generalnog sekretara Saveta Evrope i komesara za ljudska prava te najstarije panevropske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.