Donald Tramp Foto: EPA-EFE/Ron Sachs

Pregovarači su se nadali da će do danas postići dogovor  da bi Kongres imao vremena da usvoji zakon do petka kada ističe privremeni sporazum o federalnom finansiranju. Među pregovaračima i dalje preovlađuju nesuglasice o tome koliko imigranata bez dokumenata može biti zadržano u pritvorskim centrima kao i oko finansiranja Trampovih planova za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Prethodna blokada vlade trajala je 35 dana i najduža je u istoriji. Stotine hiljada radnika bilo je na prinudnom neplaćenom odsustvu dok su oni u bitnim službama poput bolnica, kontrole letenja i sprovođenja zakona radili bez plate. Procenjeno je da je blokada vlade koštala američku ekonomiju 11 milijardi dolara.

Nije poznato kako će pregovarači postići dogovor budući da novi razgovori nisu zakazani, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore. Ukupno 17 republikanskih i demokratskih pregovarača iz Senata i Predstavničkog doma razgovarali su da bi postigli sporazum o graničnoj bezbednosti koji može biti prihvatljiv za Kongres. Čini se da su najnovije nesuglasice u vezi sa zahtevom demokrata da se ograniči broj nedokumentovanih migranata koji su već u SAD, a koji bi mogli biti uhapšeni. Plan demokrata jeste da se ograniči broj kreveta u zatvorskim centrima na 16.500. Stoga se nadaju da će nadležne službe da se usredsrede na hapšenja onih imigranata bez dokumenata sa kriminalnim dosijeima umesto onih kojima su istekle vize.

Vršilac dužnosti Trampovog šefa kabineta Mik Malvejni nije isključio mogućnost nove blokade federalne vlade. U seriji tvitova u nedelju Tramp je, između ostalog, napisao da se „demokrate odjednom ponašaju tako iracionalno“.  Vodeći republikanski pregovarač Ričard Šelbi u izjavi za Foks njuz kazao je da su šanse za postizanje dogovora 50-50. Perspektiva nove blokade je uvek tu“.

Ipak, jedan demokratski pregovarač kaže da i dalje ima nade da se dogovor postigne i izbegne nova blokada. Kako je rekao Džon Tester: „U pitanju su pregovori a oni retko teku glatko.“

Tramp je 25. januara pristao da ukine delimičnu blokadu rada federalne vlade iako nije dobio 5,7 milijardi dolara koje je tražio od Kongresa za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Umesto toga, postignut je dogovor o tronedeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vreme da reše spor što se tiče bezbednosti na granici. Taj dogovor ističe u petak u ponoć. Tramp, koji je ukazivao da su razgovori „traćenje vremena“, u svom nedavnom obraćanju naciji nije  spomenuo da Meksiko treba da izdvoji sredstva za izgradnju zida, već je insistirao na „maloj, strateškoj prozirnoj barijeri“. Prethodno je pretio da će proglasiti vanredno stanje u zemlji i finansirati zid bez odobrenja Kongresa. Ipak, čini se da se ova ideja ne dopada nekim njegovim kolegama republikancima. U subotu je kazao da će „zid biti izgrađen na ovaj ili onaj način“.

Povezani tekstovi