Tramp: Dodik ostaje na crnoj listi 1Foto: EPA/ SHAWN THEW

Američki predsednik Donald Tramp doneo je odluku o Zapadnom Balkanu kojom se produžavaju vanredne mere koje je pre 16 godina doneo bivši američki predsednik Džordž Buš, saopštila je danas Bela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu takozvane crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pretnje nacionalnoj bezbednosti i interesima SAD.

Od početka ove godine na listi se nalazi i lider SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik, prenela je „Fena“, navodi Sputnjik. Kako istuču, Tramp je prvi put od preuzimanja dužnosti potpisao neku izvršnu odluku koja se odnosi na Zapadni Balkan i produžio je za još jednu godinu.

Buš je 26. juna 2001. godine doneo izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija u BiH, Makedoniji i na Kosovu.

Ona predviđa niz pravnih posledica, uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu sa optuženicima za ratne zločine, terorističkim organizacijama ili podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vašington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu, navela je „Fena“.

Pretnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu ili finansiraju ekstremističko nasilje u Makedoniji i na drugim mestima na zapadnom Balkanu ili u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije UN na Kosovu nije otklonjena, navedeno je u odluci koju je, nakon Buša i Baraka Obame, potpisao i Tramp.

Na osnovu te Bušove odredbe iz 2001. godine formirana je takozvana crna lista osoba i organizacija sa kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno da sarađuju i kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije.

Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji deluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen Karadžić i Aleksandar Karadžić.

Tu su, takođe, i Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Senad Šahinpašić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić Rojs, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Kljemendi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Tramp: Dodik ostaje na crnoj listi”

  1. Blago Dodiku sada ima osnovu za napade na zapad, a može da putuje po zemĺjama EVRO (da se tu ne radi o valuti €, ipak bih mu, kao eklert iz te oblasti preporučio $, jer je stabilan, dok je € nešto klimav, BREGZIT I sve što to prati malo je problematično)-AZIJSKE saradnje, a iz Azije mu preporučujem jùan, nikako rublju ona je tek klimava, a juan čiji znak još nisu stavili na tastature, ili možda jesu a on mi je nepoznat i ušao je u visoko društvo "korpa valuta" prema čemu se određuje… nemogu da se setim (u ovom vremensķom trenutku) ŠTA? No dobro je za Dodika, jer sad ima crno na belo, premda je više crno, da ga Ameri ne vole, a naš narod baš zainat voli one koje Ameri ne vole, pa zato i glasaju za njih…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.