Foto: FoNet/AP

On se i nedavno žalio na istu temu, a danas se na meti našao Gugl.

Upitan da li Tramp smatra da Gugl treba da bude strože regulisan, njegov glavni ekonomski savetnik, Larry Kudlow je rekao da „se ispituju mogućnosti. Tek treba da vidimo“.

Tramp je u tvitu objavljenom jutros pre svitanja, kako novodi AP, rekao da su rezultati Guglove pretrage za „vesti Tramp“ pokazali „samo mišljenja/izveštaje medija sa lažnim vestima“ (fake news media je njegov termin za američke mainstream medije). Drugim rečima, namestili su tako da su skoro sve priče i vesti o meni i drugima loše“.

Potom je dodao „Republikanski/konzervativni i fer mediji su isključeni. Nelegalni?“.

Gugl je u saopštenju naveo da se njihov pretraživač „ne koristi za političke agende i da mi ne nameštamo naše rezultate prema bilo kojoj političkoj ideologiji….Mi nastavljmo da poboljšavmo Gugl pretragu i nikada me rangiramo rezultate da bi maniplusali političkim osećanjima“.

Cilj njihove pretraživačke funkcije je da donesu“ najrelevantnije odgovore u sekundama“ saopštio je Gugl.

Trampove žalbe na društvene mreže počele su ranije ovog meseca, kada je više tih kompanija ugasilo naloge eksremnog desničara i poznatog teoretičara zavera Aleksa Džonsa koji je vodio sajt „Infowars“ (Inforatovi).

Epl, Jutjub i Spotifaj su trajno izbrisale neke od njegovih postova, Fejsbuk ga je suspendovao na 30 dana i obrisao neke od njegovih stranica, dok je Tviter dao Džonsu sedmicu „timeout“-a zbog razmatranja promena koje bi ograničile širenje lažnih vesti, dezinformacija i govora mržnje.

Tramp niti u jednom tvitu na tu temu nije pomenuo Jonesa po imenu, ali ga je jednom ranije hvalio kao nekoga ko ima „izvanrednu reputaciju“.

Američki predsednik je takođe danas bez bilo kakvih dokaza tvrdio da je 96 odsto informacija na pretragu „Trump news“ (Trump vesti) na Gugl rezultat iz, kako je rekao, „nacionalnih medija leve orjentacije“ (National left-wing media“). Kaže da je ovo „veoma ozbiljna situacija na koju se mora ragovati“.

Takođe, ova tema brine i neke na Kapitol Hilu. Predsedavjući komiteta Predstavničkog doma za energiju i trgovinu Greg Walden, republikanac iz Oregona, je nedavno objavio da će izvršni direktor Tvitera, Jack Dorsey svedočiti pred ovim panelom 5. septembra o monitoringu sadržaja i algoritama ove platforme.