Donald Tramp Foto: EPA-EFFE/HOW HWEE YOUNG

To je hrabra ali i upitna tvrdnja posle njegovog sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na kome su sačinjene nekolike garancije kako i kada će se Pjongjang razoružati, piše Asošijeted pres (AP).

„Upravo sam sleteo – dugo putovanje, ali se svi sada mogu osećati mnogo sigurnije nego kada sam preuzeo dužnost“ tvitovao je Tramp.

„Više ne postoji nuklearna pretnja od Severne Koreje. Sastanak sa Kim Džong Unom je bio veoma intersantan i veoma pozitivno iskustvo. Severna Koreja ima veliki potencijal za budućnost!“

Trampova tvrdnja da Severna Koreja više ne predstavlja nuklearnu petnju je dubiozna imajući u vidu značajan arsenal oružja Pjongjanga, piše AP.

Nezavisni eksperti tvrde da će Sever imati dovoljno fizionog materijala za negde između tuceta i 60 nuklearnih bombi.

Poslednje godine testirane su rekete dugog dometa koje mogu da domaše teritroriju SAD tako da ostaje nejasno ako je ovladao tehnologijom da lansira nuklearne glave koje mogu ponovi ući u atmosferu i pogoditi cilj.

Kada su Tramp i Kim potpisali zajedničku izjavu koja sadrži ponovljeno obećanje o radu na denuklearizaciji Korejskog poluostrva ali detalji nisu bili utvrđeni. Tramp je rekao da će čvrsta verifikacija biti uključena u konačni sporazum sa detaljima koje će utvrditi njegov tim sa Severnom Korejom naredne nedelje.

„Pre nego što sam peuzeo funkciju narod je verovao da idemo u rat sa Severnom Korejom,“ tvitovao je Tramp u sredu.

„Predsednik Obama izjavio je da je Severna Koreja najveći i najopasniji problem. Nije više-spavajte noćas mirno,“ prenosi AP Trampov tvit.

http://