Tramp osudio Bajdena za napredovanje talibana u Avganistanu 1Foto: EPA-EFE/Erin Schaff

Bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio je danas svog naslednika Džoa Bajdena da je kriv zbog vojnog napredovanja talibana u Avganistanu, ocenivši da je sadašnja situacija u toj zemlji „neprihvatljiva“.

„Da sam ja sada predsednik svet bi znao da mi sprovodimo povlačenje iz Avganistana uz određene uslove,“ rekao je Tramp u saopštenju. „To bi bilo mnogo drugačije povlačenje i mnogo uspešnije i talibani su to znali bolje od bilo koga“, dodao je on.

On je rekao da je lično razgovarao sa talibanskim vođama koji su razumeli da ono što sada rade ne bi bilo tolerisano.

Talibani su zauzeli danas strateški grad Gazni, na 150 killometara jugozapadno od Kabula i približavaju se opasno glavnom gradu Avganistana posle zauzimanja za nekoliko dana gotovo cele severne polovine zemlje.

Za vreme Trampove vlasti SAD su 29. februara 2020. potpisale sporazum sa talibanima prema kome se Vašington obavezao da povuče sve američke trupe iz Avganistana pre 1. maja 2021. godine. Zauzvrat talibani su se obavezali da će početi mirovne pregovore sa avganistanskom vladom i da će se uzdržati od napada na američke snage i na njihove interese u Avagnistanu i prekinuti sve veze sa Al kaidom.

Posle potpisivanja tog sporazuma Trampova administracija znatno je smanjila američko vojno prisustvo u Avganistanu i obavezala se da poštuje krajni rok 1. maj za potpuno povlačenje iz zemlje.

Smanjenje broja američkih vojnika u Avganistanu nastavilo se posle izbora u novembru i kada je Bajden preuzeo dužnost 20. januara, ostalo je samo 2.500 američkih vojnika i 16.000 civilnih pomoćnika u zemlji.

Bajden je suspendovao operaciju povlačenja po dolasku u Belu kuću da bi dao sebi vremena da analizira sitauciju i u aprilu potvrdio je da će se Amerikanci potpuno povući. Datum je prvobitno pomeren na 11. septembar i kasnije na 31. avgust.