Tramp: SAD i Kina imali otvorene i konstruktivne razgovore 1Kina i SAD Foto: Beta/AP/ANDREW HARNIK

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da su SAD i Kina imali „otvorene i konstruktivne razgovore“ o trgovini posle završetka dvodnevnih razgovora visokih zvaničnika dve strane u Vašingtonu bez postizanja dogovora.

Tramp je u Tviter poruci napisao da je odnos kineskog predsednika Si Đinpinga i njega „i dalje vrlo snažan“ i da će se razgovori nastaviti u budućnosti, ali nije precizirao kada.

Tramp je rekao da su u međuvremenu SAD uvele nove carine Kini koje „mogu biti ukinute, ili ne, u zavisnosti od toga šta će se desiti u budućim pregovorima“.

Američke carine na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine povećane su jutros sa 10 na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga. Kina je zapretila da će uzvratiti istom merom.

Odluka o podizanju carina je sprovedena iako su pregovarači dve strane imali novu, 11. rundu pregovora u Vašingtonu sa ciljem da reše svoj trgovinski spor koji je poremetio trgovinu i potresao globalna tržišta.

Pregovarači dve strane sastali su se juče i danas u nadi da reše spor. Posle kratkog sastanka danas vodeći kineski pregovarač vicepremijer Liju He izašao je iz kancelarije američkog trgovinskog predstavnika oko podne. Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer i ministar finansija Stiven Mnučin rukovali se sa Lijuom kada je odlazio.

Glavni urednik kineskog lilsta Global Times Hu Sidjin u Tviter poruci napisao je pozivajući se na pouzdan izvor da pregovori nisu propali i da obe strane misle da su pregovori bili konstruktivni i nastaviće konsultacije.

„Dve strane se slažu da će se sastati ponovo u budućnosti u Pekingu“, napisao je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.